Національна школа суддів України

Актуальні питання запобігання та протидії корупції у судовій владі

28 лютого 2023 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський семінар для помічників суддів та працівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду “Актуальні питання запобігання та протидії корупції в Україні. Правове регулювання конфлікту інтересів та забезпечення доброчесності”.

Заступниця начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва відкрила семінар та ознайомила слухачів із програмою та вимогами проходження онлайн-навчання.

До проведення навчального заходу було залучено фахівців-експертів з антикорупційного законодавства: доцента, директора Академії фінансового моніторингу Ростислава МАРЧУКА, начальницю відділу запобігання та виявлення корупції Верховного Суду Оксану КОМАР, начальника юридичного відділу, уповноваженого з питань запобігання та протидії корупції Національної школи суддів України Олександра ПЕЛИХА.

Серед тем, що виносилися спікерами на обговорення були:

– Актуальні питання запобігання та протидії корупції у судовій владі;

– Правове регулювання конфлікту інтересів та забезпечення доброчесності у сфері правосуддя. Законодавчі обмеження для суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України “Про запобігання корупції”. Відповідальність за порушення антикорупційного законодавства;

– Державна антикорупційна програма на 2023-2025 роки. Зауваження та пропозиції у сфері правосуддя. Забезпечення гарантій незалежності судової влади. Головні аспекти її реалізації у боротьбі з корупцією згідно із вимогами Європейського Союзу.

Онлайн–лекції проведено у форматі модерованих дискусій, у ході яких учасники семінару мали можливість поставити додаткові запитання експертам з тематики їх виступів та отримати фахові відповіді на спірні питання.