Національна школа суддів України

Актуальні проблеми забезпечення прав шукачів притулку

5 листопада 2018 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з громадською організацією “Десяте квітня” проведено семінар для суддів місцевих загальних та адміністративних судів на тему: “Забезпечення прав шукачів притулку в Україні: актуальні проблеми”.

Вітальними словами до учасників звернулись заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова та президент громадської організації “Десяте квітня” Марина Курочкіна, які підкреслили актуальність і необхідність детального ознайомлення суддів із міжнародними та національними джерелами права цієї категорії справ.

Експерт з питань притулку Катерина Гайдей провела бесіду щодо співвідношення Конвенції 1951 року про статус біженців та Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також звернула увагу на міжнародні стандарти процедури визначення статусу біженця. Практику Європейського суду з прав людини у справах щодо статусу біженця та вислання з учасниками обговорив юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини Дмитро Третьяков.

Предмет доказування у справах щодо статусу біженця, примусового повернення та примусового видворення розкрила суддя, заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва. З адміністративною і судовою практикою у справах щодо надання міжнародного захисту в Республіці Молдова суддів ознайомив начальник відділу міжнародного захисту і процедур притулку управління притулку та інтеграції Бюро міграції і притулку Республіки Молдова Іон Будяну. На завершення юрист громадської організації “Десяте квітня” Євгенія Булгакова розповіла про методологію та джерела пошуку інформації по країнах походження шукачів притулку.

Семінар викликав неабиякий інтерес у суддів, що підтверджується жвавими дискусіями й великою кількістю запитань до організаторів.