Національна школа суддів України

Апробація тренінгу щодо особливостей правозастосування та актуальної судової практики доступу до публічної інформації

2–3 листопада 2023 року в місті Києві Національна школа суддів України за підтримки Проєкту Ради Європи “Захист свободи слова та свободи медіа в Україні”, який фінансується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2023–2026 роки “Стійкість, відновлення та відбудова”, провела апробацію тренінгу “Доступ до публічної інформації. Особливості правозастосування та актуальна судова практика” для суддів адміністративних судів.

Навчання відкрила та надалі модерувала начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Любов Гончар, яка під час відкриття тренінгу окреслила його мету та завдання, зосередила увагу на важливості проведення такого заходу для суддів адміністративних судів.

Програмна менеджерка/радниця Проєкту Ради Європи “Захист свободи слова та свободи медіа в Україні” Лейла  Жданова також виступила з вітальним словом, у якому підкреслила ефективність співпраці з Національною школою суддів України у процесі застосування закону щодо доступ до публічної інформації, оскільки ця тематика залишається одним із пріоритетних напрямів спільної роботи. Водночас Л.  Жданова зауважила, що одна з ключових задач на цей та наступний рік в рамках Проєкту полягає у покращенні національного законодавства та практики його застосування серед представників різних гілок державної влади, у тому числі суддівства, а також підвищенні обізнаності з європейських стандартів у сфері доступу до інформації та їх застосування.

Для проведення тренінгу було запрошено фахову команду викладачів (тренерів): Яна Берназюка, суддю Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Тетяну Шинкар, суддю Восьмого апеляційного адміністративного суду, Ірину Вербу, суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду, Ганну Лебедєву, суддю Миколаївського окружного адміністративного суду, Валерія Кузьменка, суддю окружного адміністративного суду м. Києва, Ірину Кушнір, експертку Проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в контексті війни та післявоєнного періоду”, Тетяну Олексіюк, національну консультантку Ради Європи, віце-президентку моніторингового органу Конвенції Тромсо “Access Info Group”.

Сам тренінг складався з трьох тематичних модулів: “Основні поняття та принципи доступу до публічної інформації. Національне та міжнародне законодавство”, “Обмеження доступу до публічної інформації”, “Окремі аспекти застосування права на доступ до публічної інформації”.

Під час модулів судді-учасники мали змогу поглибити знання з міжнародних принципів доступу до публічної інформації, змісту базових  міжнародних документів у сфері прав людини, які визначають право на інформацію, зокрема Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсо). Також було зроблено акцент на основних положеннях Закону України “Про доступ до публічної інформації”, метою якого  є забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації. Крім того, закон визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Тренінг проходив з використанням інтерактивних методик навчання суддів – модерованих дискусій та виконанням практичних завдань – щодо спірних правовідносин, проблематики віднесення інформації до публічної, службової, з обмеженим доступом та такої, що становить суспільний інтерес й підлягає оприлюдненню у засобах масової інформації і на офіційних сайтах.