Національна школа суддів України

Безоплатна правова допомога як вид гарантії держави на рівний доступ громадян до правосуддя

6 серпня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України за технічної допомоги правового клубу PRAVOKATOR провело онлайн семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Безоплатна правова допомога як вид гарантії держави на рівний доступ громадян до правосуддя”.

Вітальними словами семінар відкрив директор регіонального відділення Олександр Мартиненко, який ознайомив слухачів із програмою, регламентом навчального заходу, представив викладачів, а також наголосив, що слухачі мають змогу прослухати онлайн-лекції і обговорити їх за допомогою платформи “ZOOM”.

Також учасників семінару привітали начальник відділу взаємодії з адвокатами та адвокатським самоврядуванням Координаційного центру з надання правової допомоги, адвокат Дмитро Красовський та начальник управління “Дніпровська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа” Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Лисак, які зосередили увагу на актуальних питаннях стандартів якості надання безоплатної вторинної допомоги.

Під час семінару було висвітлено та обговорено такі питання:

Система надання безоплатної правової допомоги в Україні та її структура. Загальні правила призначення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу;

Система надання безоплатної правової допомоги в Україні та її структура. Загальні правила призначення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу;

Категорія громадян, які мають право на таку допомогу.

Судді Василь Ільков, Дмитро Яковлев та Дмитро Парфьонов навели огляд практики судових засідань за участі адвокатів від системи безоплатної правової допомоги, поділилися досвідом, що викликало жвавий інтерес до обговорення.

У проведенні семінару також узяла участь медіатор, начальник відділу забезпечення якості та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, адвокат Мирослава Аннюк, яка доповіла про впровадження програм відновного правосуддя в кримінальних справах за участі адвокатів медіаторів системи безоплатної правової допомоги.

Учасники семінару активно обговорювали доповіді та ділилися своїм досвідом, що сприяло посиленню знань, умінь та навичок надання рівного доступу громадян до правосуддя

Кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.