Національна школа суддів України

Боротьба з економічними злочинами в Україні: підсумки та перспективи

14 січня 2021 року начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова та заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів і органів суддівського врядування Олександр Іщенко взяли участь у щорічному засіданні керівного комітету проєкту “Посилення заходів із протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” (далі – Проєкт), який реалізується в рамках Програми співпраці між ЄС та Радою Європи “Партнерство заради належного врядування” для країн Східного партнерства (2019–­­2021) (PGG II).

Під час онлайн-зустрічі менеджери Програми PGG II-Ukraine представили партнерам проміжні результати реалізації проєкту щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні у 2020 році. Зокрема, були розглянуті питання щодо: відповідності національного законодавства європейським і міжнародним стандартам; комплексних заходів із запобігання й виявлення відмивання коштів/фінансування тероризму; ефективності правових та інституційних рамок щодо режиму бенефіціарних власників; вдосконалення судової практики у справах, пов’язаних з економічними злочинами.

У ході роботи засідання також було заслухано виступи національних партнерів щодо діяльності в межах Програми PGG II-Ukraine у 2020 році та пропозиції бенефіціарів Проєкту стосовно майбутнього робочого плану.

Олександр Іщенко зупинився на результатах співпраці з Проєктом у 2020 році, зокрема, на проведенні серії координаційних експертних зустрічей та безпосередній організації 18–19 листопада 2020 року спеціалізованого онлайн тренінгу для суддів “Судовий розгляд кримінальних проваджень щодо протидії відмиванню коштів, одержаних злочинним шляхом”. Учасниками заходу стали 85 суддів. У 2021 році заплановано проведення тренінгу для тренерів Національної школи суддів України за вказаним курсом, а також підготовку за підтримки Проєкту нового навчального тренінгу для суддів “Протидія відмиванню тероризму: судовий аспект”.