Національна школа суддів України

Дистанційний курс HELP “Права людини в збройних силах”

Проєкт Ради Європи “HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни” у співпраці з Національною школою суддів України 14 листопада 2023 року – 1 лютого 2024 року проводять дистанційний курс HELP “Права людини в збройних силах”.

Мета курсу – допомогти краще зрозуміти права людини та основоположні свободи військовослужбовців і механізми їх захисту в мирний час (у контексті їх повсякденної роботи та служби, у тому числі в місіях за кордоном).

Курс призначений насамперед для юристів-практиків, у тому числі представників Збройних сил і поліції, військової поліції та/або слідчих у військових справах. Курс також може бути корисним для державних службовців, представників засобів масової інформації, політиків та інших фахівців, які цікавляться темою прав людини у Збройних Силах. Міжнародний курс був адаптований тьюторками до української правової системи і національного контексту.

Адаптований курс HELP “Права людини в збройних силах” для суддів розкриває основні поняття гідності людини в збройних силах, рівності та недискримінації, допомагає систематизувати знання нормативно-правової бази, яка стосуються прав людини та основних свобод в збройних силах, надає розуміння економічних та соціальних прав людей в збройних силах, допомагає краще зрозуміти здійснення правосуддя у таких спорах, а також надає розуміння щодо перевірок та/або ефективних розслідувань.

Під час проходження національного курсу учасники матимуть можливість поглибити свої знання щодо законодавства, що регулює міжнародну практику прав людини в збройних силах, вивчити відповідну практику ЄСПЛ та право ЄС. Окрему увагу курсу буде приділено численній судовій українській практиці та рекомендаціям, коли та за яких умов доцільно буде застосовувати міжнародну практику чи рішення ЄСПЛ в українській судовій практиці. Разом з учасниками в адаптованому курсі будемо розглядати колізійні моменти та аналізувати практичні ситуації та способи їх вирішення  в українській судовій практиці.

 

Курс складається з 8 змістовних модулів, які доповнені матеріалами національної адаптації курсу (разом 24 години навчання):

1.      Вступ і терміни

2.      Нормативна база

3.      Гідність

4.      Права та свободи

5.      Економічні та соціальні права

6.      Правосуддя та засоби захисту

7.      Перевірки та/або ефективні розслідування

 

Запуск курсу відбудеться 14 листопада 2023 року у Київській області. Кількість учасників-суддів – 40. Метою заходу із запуску курсу є ознайомлення учасників з темою курсу і платформою HELP, сторінкою курсу на якій група буде проходити курсу за підтримки тьюторів.

Зацікавлені учасники повинні бути присутніми на стартовому заході; взяти на себе зобов'язання пройти та завершити онлайн курс з тьютором (приблизно 1-2 години навчання на тиждень); зареєструватися на захід; мати ноутбук/планшет/смартфон для доступу до платформи електронного навчання HELP

 

Координатор курсу від НШСУ:

Тамара Закревська, заступник начальника відділу підготовки викладачів(тренерів), тел.: 050 971 14 99, e-mail: zakrevskato@ukr.net

 

Для участі необхідно зареєструватися за посиланням до 3 листопада 2023 року

 

Склад учасників буде формуватися на конкурсній основі (з урахуванням спеціалізації, досвіду участі в курсах HELP, гендерної рівності та рівномірного регіонального представництва)