Національна школа суддів України

Доброчесна судова влада

3 жовтня 2023 року відбулася презентація дистанційного курсу для суддів та працівників апаратів судів “Доброчесна судова влада”, розробленого Національною школою суддів України спільно з Національним агентством з питань запобігання корупції та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України.

У відкритті навчального курсу взяли участь ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, голова Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Дмитро Бездоля та член ВККСУ Роман Сабодаш.

У вітальному слові Микола Оніщук, зокрема, зазначив, що Національна школа суддів України та Національне агентство з питань запобігання корупції ще у 2017 році підписали меморандум про співпрацю і нинішній навчальний курс є гарним прикладом предметної взаємодії державних органів та освітніх установ. Представлений курс розкриває питання особливостей запобігання корупції для суддів і ролі доброчесної судової влади у зміцненні демократії та правової держави. Крім того, курс базується на практиці та перевіреному досвіді застосування антикорупційного законодавства щодо визначення критеріїв і процедури відповідних перевірок.

Під час заходу було презентовано мету та завдання представлено дистанційного курсу, які полягають у сприянні розвитку та зміцненні справжньої культури доброчесності в судовій гілці влади. Курс складається з чотирьох модулів: “Етика судді: стандарти та практики”; “Конфлікт інтересів та процес його вирішення”; “Декларування як інструмент розбудови доброчесної та прозорої судової гілки влади”; “Механізми перевірки доброчесності та професійної етики”. Навчання на курсі проводитиметься в асинхронному режимі, що передбачає можливість проходження модулів у зручний для суддів час.

За результатами проходження курсу учасники/учасниці отримають сертифікати Національної школи суддів України та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Участь у презентації курсу узяли керівники відділів та директори регіональних відділень НШСУ, представники ВККСУ та Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, а також розробники курсу.