Національна школа суддів України

Доопрацювання курсу щодо діяльності слідчих суддів

18 грудня 2019 року в Національній школі суддів України відбулося засідання робочої групи з доопрацювання навчального курсу, зокрема дистанційного, для суддів “Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини на досудовому розслідуванні”.

Уже традиційно на початку зустрічі начальником відділу підготовки викладачів (тренерів) — радником Ольгою Шаповаловою було визначено план роботи, очікувані результати та обговорено структуру навчального курсу. Учасники робочої групи провели роботу над матеріалами очного та дистанційного курсів відповідно до визначених тем, під час якої представили свої напрацювання щодо висвітлення проблемних питань у діяльності слідчого судді суду першої інстанції та вироблення певного алгоритму дій із дотриманням норм національного і міжнародного законодавства.

Діяльність слідчого судді під час досудового розслідування сьогодні є надзвичайно актуальною проблемою у світлі неоднозначного тлумачення положень Кримінального процесуального кодексу України щодо діяльності слідчих суддів та неоднакового застосування судами законодавства із цих питань. Відповідно, попередження свавільного втручання в конституційні права особи, а також забезпечення права на свободу та особисту недоторканність залишаються головним обов’язком слідчих суддів під час досудового розслідування та пріоритетом їхньої діяльності.

До робочої групи з доопрацювання навчального курсу залучені судді Микола Місечко, Петро Заруба, Катерина Середа, Вероніка Сенюта, заступник відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Коротких та працівники цього відділу Ольга Короткова, Юлія Герус, Олександр Здебський.