Національна школа суддів України

Дослідження доказів у цивільному і кримінальному судочинстві

5-9 квітня 2021 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації для помічників суддів і консультантів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів з використанням програми “Zoom”.

Семінар відкрили директор регіонального відділення Олександр Мартиненко і заступник директора Алла Баштанник, які розповіли слухачам про особливості проведення однотижневих курсів в онлайн-режимі, представили викладацький склад, а також розповіли про тематику програми, яка формувалась із урахуванням потреб цієї категорії та на підставі затверджених стандартизованих програм.

Суддя,  кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко ознайомить слухачів з Європейською системою захисту прав людини, розгляне підстави щодо притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності, розповість про проходження та припинення публічної служби.

Цікавим для слухачів буде виступ радника/експерта з кримінальних розслідувань представництва Консультативної місії Європейського Союзу України в місті Маріуполі (Федеративної Республіки Німеччина) Георга Партенхаймера про німецьку модель організації матеріалів справи кримінального провадження.

Суддя, кандидат юридичних наук Андрій Мазниця розкриє проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції і правові позиції Верховного Суду щодо розгляду окремих категорій справ, проведе аналіз помилок під час розгляду кримінальних справ у суді першої інстанції, а також зупиниться на порядку збирання, оформлення, дослідження та правової оцінки електронних доказів у кримінальному провадженні.

Про судову практику розгляду земельних спорів та справ про договірні відносини і розгляд доказів при вирішенні судом земельних спорів розповість суддя Дмитро Парфьонов.

Суддя Михайло Зімін детально зупиниться на обговоренні процесуальних строків у цивільному процесі та дотриманні правил безпеки працівниками апарату суду під час роботи в мережі Інтернет.

Пізнавальною буде лекція судді Вікторії Самсонової про особливості розгляду цивільних справ щодо позбавлення батьківських справ  та оспорювання батьківства, сплати аліментів на дитину стягнення аліментів у наказному провадженні.

Для професійного вдосконалення роботи помічників суддів в програмі передбачені інтерактивні лекції щодо підготовки проектів рішень, ухвал, постанов суду, а також щодо статусу помічників суддів і консультантів місцевих загальних та апеляційних судів, їх посадові інструкції та кваліфікаційні вимоги, які проведе суддя Тамара Юрлагіна.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розкриє психологічні особливості ефективного спілкування та вирішення конфліктів у професійній діяльності працівників апаратів судів, зосередить увагу на новій редакції правил поведінки працівника суду, розповість про  особливості спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність, а також запропонує розглянути методи оптимізації робочого часу.

Суддя Олена Панченко під час проведення лекції надасть практичні рекомендації щодо порядку дій працівників апарату суду у надзвичайних ситуаціях і забезпечення безперервної роботи суду, а також проведе обговорення  про особливості роботи в умовах карантинного режиму.

Начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності в ГО “Українська служба порятунку” Іван Павлишин розгляне зі слухачами правила надання домедичної допомоги працівниками апарату суду, правила поводження в задимлених приміщеннях і роботи з постраждалими, які втратили свідомість; розгляне види критичних станів постраждалих.

Повний текст програми підготовки помічників суддів і консультантів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.