Національна школа суддів України

Дослідження нейронауки у сфері прийняття судових рішень

8 грудня 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Національним суддівським коледжем у м. Ріно (США) за сприяння Програми USAID “Справедливість для всіх” провела першу сесію вебінару “Дослідження нейронауки у сфері прийняття судових рішень” з метою підвищення рівня кваліфікації суддів, помічників суддів та працівників апаратів судів.

Захід відкрили проректорка Національної школи суддів України Наталія Шукліна, заступниця керівника Програми USAID “Справедливість для всіх” Наталія Петрова та менеджерка програм онлайн–навчання у Національному суддівському коледжі у м. Ріно (США) Елізабет Морган-Бізлі.

Викладачкою першої тематичної сесії виступила професорка Кімберлі Папійон, докторка права Школи права Колумбійського університету, США фахівчиня з нейробіології та клітинної біології, когнітивної психології, генетики і геноміки. Пані  Папійон в ході спілкування зі слухачами розкрила тему дослідження нейронауки у сфері прийняття судових рішень, зокрема, розповіла, як людський мозок обробляє інформацію, що стосується сприйняття суддями сторін у справі та свідків для визначення рівня довіри до них, та пояснила процеси впливу неявних упереджень на прийняття судових рішень.

Вебінар проходив в інтрактивному форматі, в якому його учасники виконували невеликі практичні завдання та обговорення в малих групах. Після виступу спікерки українські учасники та учасниці мали можливість поспілкуватися з американською фахівчинею з тематики навчальної сесії та отримати професійні відповіді на свої запитання.

Учасниками першої тематичної дискусії були судді місцевих та апеляційних судів, Верховного Суду, помічники суддів, працівники апаратів судів, представники Державної судової адміністрації та Національної школи суддів України.

Проведення другої сесії з цієї ж тематики заплановано на 13 грудня 2022 року о 16:00.