Національна школа суддів України

Дотримання вимог справедливого судового процесу у справах про воєнні злочини

26 червня 2023 року Національна школа суддів України розпочала проведення для суддів місцевих загальних та апеляційних судів регіонального тренінгу “Базовий курс щодо міжнародних злочинів”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України за фінансової підтримки Уряду Сполученого Королівства.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна представила викладацький склад та звернула увагу на те, що у даному заході беруть участь судді, відрядженні із окупованих територій, а сам тренінг є першим із серії 5 регіональних заходів на зазначену тему.

Начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, заслужена юристка України, кандидатка юридичних наук Тетяна Фулей у вступному слові коротко розповіла про те, як за міжнародної підтримки в НШСУ організовувалось навчання з тематики міжнародних злочинів, яке попередньо пройшов викладацький склад та про виклики, з якими стикаються судді при розгляді справ про міжнародні злочини.

До проведення семінару було залучено суддю Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надію Стефанів; суддю Чернівецького апеляційного суду Галину Станковську; суддю, голову Франківського районного суду м. Львова, кандидатку юридичних наук Світлану Мартьянову та суддю Перемишлянського районного суду Львівської області, кандидата юридичних наук Андрія Савчака.

Захід модеруватиме Тетяна Фулей та Олександр Іщенко.

З метою поглиблення знань про міжнародні злочини, тренери спільно із учасниками опрацьовуватимуть основні принципи та джерела міжнародного кримінального права та міжнародного гуманітарного права. Слухачі тренінгу у процесі виконання практичного завдання та подальшого його обговорення аналізуватимуть воєнні злочини, їх ознаки та види. Належного висвітлення одержать також злочини проти людяності та злочин геноциду. Тренери протягом двох днів тренінгу проводитимуть загальні обговорення із сесією запитань-відповідей та експрес опитування для якнайкращого опрацювання та засвоєння матеріалу.