Національна школа суддів України

Ефективна комунікація суду – запорука довіри громадян

14 червня 2019 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг для спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ (прес-секретарів) місцевих та апеляційних судів на тему: “Комунікації в судовій діяльності”.

Відкриваючи захід, заступниця директора регіонального відділення Яна Шевцова наголосила, що основна мета комунікації сьогодні – зробити діяльність судової системи зрозумілою і доступною для громадян, підвищити   рівень  довіри до суду. “Відомо, що коли суд не говорить про свою діяльність, про свої рішення, замість нього говорять інші: учасники процесу, політики, представники ЗМІ, громадськість. І не завжди ця інформація відображає факти такими, як вони є. Сьогодні вкрай важливим є  налагодження належних відносин судової влади та суспільства, широке і системне висвітлення діяльності судової системи.  Саме над цими працює Прес-центр судової влади при Вищій раді правосуддя,  який скеровує роботу прес-секретарів судів”,  – зауважила Яна Шевцова.

З метою поліпшення обізнаності щодо організації роботи прес-служби суду, використання комунікаційних інструментів, опанування навичок підготовки інформаційних повідомлень, для проведення тренінгу були запрошені очільниця Прес-центру судової влади України, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко та  її заступниця Ірина Паламарчук.

Тренінг був насиченим та активним. Використовуючи презентації, практичні вправи, інтерактивні групові завдання викладачки довели до відома колег основні аспекти  забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності судів та ефективні інструменти роботи прес-секретаря суду.

Учасники та учасниці підготовки  за допомогою тренерів зрозуміли тонкощі професії журналіста і ключові правила спілкування з медіа,  опанували такі напрями комунікації, як проактивна та кризова, ознайомились з алгоритмом дій у випадку виникнення ситуації, яка потребує негайного реагування. Корисними для прес-секретарів стали фахові поради з копірайтингу та адаптації контенту до соціальних мереж.

Викладачками було наголошено, що суспільство вимагає оперативного, регулярного, зрозумілого та чіткого інформування про діяльність суду. Натомість суди можуть працювати на випередження, не лише реагуючи на запити ЗМІ чи громадян, а продукуючи власні новини та створюючи ексклюзивні інформаційні приводи.

Тренери запропонували працівникам апаратів судів, відповідальним за комунікаційний напрям діяльності суду, детально опрацювати  Методичні рекомендації “Настільна книга прес-секретаря”, які були розроблені Прес-центром судової влади для використання в роботі судів.

Зі змістом видання можна ознайомитись за посиланням   http://www.vru.gov.ua/content/file/Book_press.pdf.

Підсумовуючи захід, викладачки, учасники і учасниці тренінгу висловили задоволення від плідної, продуктивної співпраці та побажали один одному подальших успіхів у роботі.