Національна школа суддів України

Ґендерний компонент в судочинстві

9 червня 2016 року у місті Києві проходить форум “Ґендерні питання в системі правосуддя України”.

Метою заходу є обговорення  бар'єрів, які  постають перед жінками та чоловіками в доступі до правосуддя та  з’ясування потреб професійної підготовки суддів з урахуванням ґендерних питань.


У роботі форуму беруть участь народні депутати, судді, працівники апаратів судів, представники проектів міжнародної технічної допомоги, експерти.

Відкриваючи Форум, проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна відзначила, що соціальний і, зокрема, гендерний контекст є невід’ємною складовою професійної підготовки суддів. Зокрема, цей компонент імплементовано до усіх курсів стандартизованої програми підготовки, які розроблялись з урахуванням  кращих світових практик суддівської освіти. Також важливим напрямком науково-дослідної роботи  в Національній школі суддів є дослідження щодо шляхів підвищення рівня спроможності враховувати ґендерне питання в системі правосуддя, - наголосила Наталія Шукліна.

Начальник відділу Національної школа суддів України, ґендерна експертка Тетяна Фулей представила учасникам форуму презентацію щодо включення ґендерного підходу до системи правосуддя в Україні.

Окрема сесія форуму була присвячена кращим практикам імплементації  ґендерного компоненту в суддівській освіті.

Так, проректор Володимир Мазурок представив учасникам форуму презентацію "Ґендерний компонент в суддівській освіті: управління залою судового засідання".

Викладач, суддя Ростислав Москаль розповів про досвід впровадження курсу: “Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у трудових правовідносинах та відносинах та відносинах у сфері зайнятості”.

Викладач, суддя Ганна Фазикош у своєму виступі розкрила аргументи щодо важливості ґендерної освіти для суддів.

У ході обговорення було констатовано, що ґендерна освіта для суддів є засобом підвищення застосування міжнародного та українського законодавства утвердження ґендерної рівності.

Підсумком роботи Форуму буде напрацювання рекомендацій судовій владі України щодо підвищення рівня її спроможності враховування ґендерного питання в системі правосуддя.