Національна школа суддів України

Етичні дилеми та шляхи їх вирішення

13–14 жовтня 2022 року заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська взяла участь у дводенному тренінгу для суддів “Суддівська етика”, що був розроблений проєктом “Судова влада і суспільство в Україні” (Нідерланди) у співпраці з Національною школою суддів України. Цього разу навчання суддів проходило у місті Кракові (Польща).

Вітальними словами до учасників звернулися заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права, очільниця Проєкту Естер де Рой та національна експертка Проєкту, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, віце-президентка Всеукраїнської Асоціації адміністративних судів Наталія Блажівська. Вони зазначили, що тренінг проводиться у складний для України час і сприятиме підвищенню розуміння суддями важливості дотримання високих етичних стандартів поведінки як під час здійснення правосуддя, так і поза межами суду.

Тренерами навчального заходу виступили досвідчені експерти з питань суддівської етики: суддя апеляційного суду Арнема/Леувардена (Нідерланди) Рут ван дер Пол, професор з питань юридичної етики університету Амстердама (Нідерланди) Джонатан Сукарно, заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права, очільниця проєкту “Судова влада і суспільство в Україні” Естер де Рой, суддя Київського апеляційного суду Олена Лапчевська та суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва.

До участі у тренінгу запрошені судді Деснянського районного суду міста Києва, Обухівського районного суду Київської області, Сьомого апеляційного адміністративного суду та Північного апеляційного господарського суду.

Метою навчального заходу було обговорення основних цінностей судді, понять етики та доброчесності, а також їх вплив на щоденну роботу і життя суддів в Україні та Нідерландах. Зокрема, нідерландські тренери поділилися з українськими суддями своїм досвідом та обговорили в рамках програми заходу ті етичні дилеми, які набувають великого значення в професійній суддівській діяльності та турбують суддівську спільноту.

Під час роботи в малих групах учасники обговорювали запропоновані нідерландськими тренерами та підготовлені під час виконання домашнього завдання етичні дилеми, визначали спільну позицію в питаннях свободи вираження поглядів, допустимості публічної критики тощо.

Другий навчальний день був присвячений обговоренню поняття суддівської доброчесності та дилем на тему корупцію.

Завершився тренінг спільною дискусією на тему українського суддівства та судової системи в майбутньому.

Організацією дводенного навчання займалися директор і менеджер проєкту “Судова влада і суспільство в Україні” Ханс ван де Берг та Анастасія Сизенко.