Національна школа суддів України

Фахове обговорення Щорічної доповіді ВРП про стан забезпечення незалежності українських суддів

24 червня 2020 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь в онлайн-обговоренні Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік», організованому спільно Вищою радою правосуддя та проектом Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень в контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини».

Участі у заході взяли члени і представники Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, представники Верховної Ради України та Міністерства юстиції України, правоохоронних органів, громадянського суспільства й міжнародних організацій, а також представники та експерти Ради Європи.

Відкрили цьогорічну доповідь вітальним словом Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у своєму коментарі  висловив підтримку пропозиції міжнародних та національних експертів, залучених до підготовки огляду Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік, щодо законодавчого врегулювання обговорення доповіді у формі парламентський слухань.

Миколи Оніщука також назвав перспективною пропозицію  авторів огляду щодо періодичних замірів довіри через моніторингові компанії, відзначивши, що міжнародні проекти могли б реально до цього долучитися. 

Очільник установи відмітив, що наразі практично перестав функціонувати комунікаційний комітет системи правосуддя у форматі керівників провідних судових установ. І це прикрий факт, оскільки саме він міг би стати тим необхідним майданчиком, на базі якого могла бути вироблена спільна стратегія підвищення довіри до суду. 

Ректор звернув увагу експертів на тому, що на розгляді Верховної ради України наразі перебуває президентський законопроект № 3711 стосовно судової реформи. В порядку підготовки його до другого читання можна було б підготувати та внести відповідні пропозиції до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо: відповідальності за нереагування або неналежне реагування на звернення ВРП та втручання в діяльність судів й органів врядування і самоврядування.

Крім того Микола Оніщук запевнив, що Національна школа суддів України готова долучитися до підготовки рекомендацій для суддів щодо проблематики “втручання”. Необхідні фахові ресурси для цього у Школи є.