Національна школа суддів України

Гендерна рівність: виклики в умовах збройного конфлікту

15 червня 2023 року Національною школою суддів України за підтримки Програми підтримки ОБСЄ для України у співпраці з Асоціацією жінок-юристок України “ЮрФем” провели дводенний тренінг для суддів загальних судів “Гендерна  рівність: виклики в умовах збройного конфлікту”.

Із вітальними словами виступили представники Програми підтримки ОБСЄ для України  Наталя Ступницька, керівниця проєктного відділу демократизації та належного урядування, верховенства права та прав людини, і Олександр Сидєльніков, старший спеціаліст проєктів.

Модеруючи захід, Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, звернула увагу учасників на вже розроблені тренінги та матеріали, а також акцентувала увагу на продовженні співпраці з міжнародними проєктами та громадськими організаціями з питань гендерної рівності.

Викладачами тренінгу – Ростиславом Москалем, суддею Львівського окружного адміністративного суду, Христиною Кіт, головою Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем”, кандидаткою юридичних наук, адвокаткою, координаторкою експертної групи щодо сексуального насильства, пов’язаному з конфліктом, при Офісі Генерального прокурора, і Тетяною Фулей – протягом тренінгу було розкрито питання щодо:

– поняття гендера та гендерної рівності;

– наслідки ратифікації Україною Стамбульської конвенції;

– гендерно чутливих ситуацій під час війни;

– гендерні аспекти у професійній діяльності судді;

– поняття, ознак  та форми сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК);

– сексуальне насильство: практика ЄСПЛ та національний контекст.

Під час тренінгу тренери ефективно поєднували такі методи навчання: мінілекції з презентаціями та демонстрацією відео, онлайн-опитування з подальшою презентацією результатів та їх обговоренням, роботу в малих групах, обговорення учасниками дискусійних питань на основі викладеного матеріал. Тренінг також супроводжувала провідна наукова співробітниця відділу "Тестологічний центр" НШСУ Катерина Слюсарева. Матеріали тренінгу будуть розміщені на сайті Національної школи суддів України.

А вже 16 червня судді взяли участь у IV всеукраїнському Форумі юристок ЮрФем “Протидія сексуальному насильству: правова дорожня карта”, організованому Асоціацією жінок-юристок України “ЮрФем” за підтримки Програми підтримки ОБСЄ для України та Програми USAID “Справедливість  для всіх”.

Метою проведення заходу стало формування юридичною спільнотою, суддями, адвокатами, представниками юридичних шкіл та правоохоронних органів дорожньої карти реагування на випадки сексуального насильства та захисту прав постраждалих, а також врахування міжнародних стандартів при здійсненні правосуддя у даних категоріях справ та впровадження їх у законодавчу й правозастосовну практику.