Національна школа суддів України

Імунітет як гарантія незалежності правосуддя

14 вересня 2016 року проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок узяв участь в роботі круглого столу щодо імунітету судді та процедури його зняття відповідно до нового законодавства України.

Учасниками круглого столу були представники вищих судових інстанцій, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, громадських організацій і експерти Ради Європи.

Основною тематикою обговорення були нещодавні конституційні та законодавчі зміни в частині правосуддя, а також проект Закону України  “Про Вищу раду правосуддя”  через призму їх впливу на інститут суддівського імунітету.

Нова українська процедура зняття імунітету судді обговорювалася з позицій європейських стандартів і рекомендацій Ради Європи.

Наголошувалось, що імунітет судді є важливою гарантією незалежності правосуддя, а регламентація процедури його зняття – один із факторів цієї гарантії.

Учасники засідання обмінялись думками щодо необхідних кроків для ефективної імплементації нового законодавства.

В електронній бібліотеці Національної школи суддів України розміщена книга “Kримінальна відповідальність суддів та прокурорів за злочини проти правосуддя за нюрнберзькими законами, німецьким, австрійським та польським законодавством”.

Це видання було передано Національній школі суддів України для публікації, перекладено та надруковано за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту “Справедливе правосуддя”.

У виданні висвітлюються також питання суддівського імунітету, зокрема інститут процесуального суддівського імунітету.

Більше про суддівський імунітет та кримінальну відповідальність суддів та прокурорів за злочини проти правосуддя можна дізнатись, відвідавши електронну бібліотеку Національної школи суддів України.