Національна школа суддів України

Інститут викривачів корупції в Україні

11 липня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів місцевих загальних судів на тему Особливості судового розгляду справ щодо викривачів корупції”.

Навчання організовано та проведено спільно Львівським та Харківським регіональними відділеннями та відділом підготовки суддів Національної школи суддів України.

Захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка привітала учасників, ознайомила із його програмою та заходами безпеки під час проведення навчання. Очільниця відділення зазначила, що проведенню цього семінару передував тренінг для тренерів на однойменнну тему, який проводився Національною школою суддів України спільно з  Проєктом USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія””.

Представляючи викладачів-тренерів керівниця відділення подякувала їм за роботу над такою актуальною, складною та чутливою темою.

Для проведення семінару було запрошено суддю Сихівського районного суду м. Львова Ольгу Бойко, суддю Яворівського районного суду Львівської області Наталію Кондратьєву та суддю Перечинського районного суду Закарпастької області, кандидата юридичних наук Вадима Чепурнова. Захід модерувала Оксана Польна.

Захід розпочато із демонстрації короткого відеоролика на проблематику сприйняття суспільством статусу і ролі викривача корупції.

Слухацькій аудиторії було запропоновано ознайомитись із історією виникнення інституту викривачів в контексті міжнародного досвіду та найкращими стандартами захисту викривачів. Окремий блок питань було присвячено системі державних органів, які відповідальні за отримання, перевірку та розгляд повідомлень від викривачів та їхній ролі у забезпеченні захисту викривачів та їхній прав. В межах теми семінару вивчалася практика Європейського суду з прав людини в такій категорії справ; особливості розгляду кримінальних, цивільних та адміністративних справ щодо викривачів корупції.

В процесі опрацювання кожної із викладених підтем слухачам пропонувались до вирішення практичні завдання в малих групах з наступним їх обговоренням.

Проведення навчань для суддів на зазначені теми сприятиме формування єдиної правової позиції у судах при розгляді справ за участі викривачів корупції.