Національна школа суддів України

Інституціоналізовано співробітництво ВРП та НШСУ

7 липня 2017 року Вища рада правосуддя та Національна школа суддів України уклали Меморандум про співпрацю.

Документ підписаний з метою встановлення ефективної організаційної основи для співробітництва установ та спрямований на належну реалізацію конституційних і законодавчих положень, що визначають повноваження ВРП та НШСУ.

Вітаючи учасників заходу, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк наголосив на важливості підписання цієї двосторонньої угоди про співпрацю, яка вже активно реалізується відповідно до законів України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя". У результаті підписання Меморандуму ми маємо надію на поглиблення співробітництва, надання Національною школою суддів України системної методичної та наукової допомоги у реалізації покладених чинним законодавством на Вищу раду правосуддя функцій та завдань, підтримки та створення належної комунікації усіх органів у системі судової влади, відмітив  Ігор Бенедисюк.

Під час церемонії урочистого підписання Меморандуму ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук висловив сподівання, що практичне втілення положень документа виведе співпрацю установ на якісно новий рівень та в цілому сприятиме розбудові інститутів правосуддя. Реалізація наукового потенціалу Національної школи суддів України через науково-методичне забезпечення діяльності судової влади, дослідження з питань удосконалення судового устрою, статусу суддів і судочинства  є важливим фактором для успіху судової реформи, – наголосив Микола Оніщук.

Меморандумом визначено декілька основних напрямів співпраці, а саме:  організація і проведення спільних тренінгів, здійснення наукових досліджень та методологічної розробки з питань суддівської кар’єри, дисциплінарної відповідальності суддів та дисциплінарного провадження щодо них, призначення та звільнення суддів.

Також установи домовились про взаємодію при підготовці консультативних висновків щодо законопроектів з питань судоустрою і статусу суддів.

Співпраця втілюватиметься і у підготовці науково-методичних матеріалів для поліпшення ефективності механізмів забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів, проведення заходів із зміни мережі судів, встановлення критеріїв нормативного навантаження на суддів та нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного забезпечення судів.

Взаємодіяти установи будуть у форматі спільних двосторонніх і багатосторонніх нарад, зустрічей, колоквіумів, тренінгів, засідань робочих груп та комісій.