Національна школа суддів України

Інтерактивний воркшоп з питань воєнних злочинів

4 грудня 2023 року у місті Загреб, Хорватія, розпочав роботу дводенний інтерактивний воркшоп з питань воєнних злочинів, організований Європейською мережею суддівської освіти (EJTN) у співпраці з Академією суддів Хорватії.

У рамках запланованого заходу експерти з України, Хорватії, а також Боснії та Герцеговини матимуть можливість обмінятися досвідом, обговорити практичні питання судового розгляду та кримінального переслідування воєнних злочинів.

Національну школу суддів України на заході представляють провідна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлія Найденко та голова Дзержинського районного суду м. Харкова, викладач Харківського регіонального відділення НШСУ Денис Цвірюк.

Питання порядку денного такі: як чітко визначити “воєнні злочини”, якщо національне законодавство є нечітким, здійснення кримінального провадження in absentia - проблеми та виклики, кримінальне провадження та гарантії, яких слід дотримуватися, безпека кримінальних проваджень та судових засідань тощо.

Модераторами воркшопу є: суддя Верховного Суду Хорватії Марін Мрчела, судді Суду Боснії та Герцеговини Мінка Крехо та Даворін Юкіч, голова кримінального відділу І ступеня Окружного суду Загреба Іва Градішкі Ловречек, заступник муніципального державного прокурора Сисаку Боріс Прпіч, заступник головного державного прокурора Республіки Хорватія Ясміна Долмагіч, а також прокурори Боснії та Герцеговини Іван Матешич та Ельдіна Б’юк.