Національна школа суддів України

Ключові результати діяльності Проєкту з підтримки судової реформи

16 вересня 2021 року в місті Києві ректор Микола Оніщук, проректорка Наталія Шукліна, начальниці відділів Тетяна Пустовойтова та Тетяна Фулей взяли участь в онлайн–засіданні керівного комітету українсько–канадського проєкту “Підтримка судової реформи” (далі – Проєкт).

Відкрили засідання та окреслили ключові результати Проєкту директорка Програм розвитку в Україні Посольствf Канади в Україні Ешлі Малруні та виконавча директорка Національного суддівського інституту Канади Даніелл Мей-Куконато

Радник з міжнародних питань, група з питань міжнародного співробітництва, Національний суддівський інститут Канади Дональд Чіассон та директор відділу міжнародних програм Офісу уповноваженого з питань федеральних суддів Канади Олег Шаков презентували важливі результати впливу діяльності Проєкту на процеси реформування судової системи України.

Представники державних судових органів та установ, партнери проєкту “Підтримка судової реформи”, висловили свої спостереження та думки щодо результатів впливу його діяльності на українське судочинство. Микола Оніщук охарактеризував розвиток інституційних спроможностей як Національної школи суддів України, так і судової системи в цілому в результаті спільної діяльності. Зокрема, ректор відмітив значний прогрес досягнутий при підготовці суддів з питань застосування нового процесуального інституту, який був запроваджений у судочинстві, із врегулювання спорів за участі судді до початку розгляду справи по суті у цивільному, адміністративному та господарському судочинстві. Ректор також назвав й інші аспекти співпраці, які були успішно реалізовані в рамках Проєкту.

У другій частині онлайн–засідання відбувся обмін думками між командою Проєкту та національними партнерами щодо досягнень та проміжних результатів, поведінкових та інституційних змін, зокрема, в частині: збільшення цілісності й гендерної чутливості застосування права судовою системою України; підвищення рівня прозорості й об’єктивності (включно з гендерною нейтральністю) відбору суддів і дисциплінарних процедур; підвищення ефективності й реагування на потреби клієнтів (включно з гендерною чутливістю) судового адміністрування.

У своїх виступах представниці НШСУ Тетяна Пустовойтова зосередила увагу на спільній командній роботі із розробки та впровадження актуальних курсів для суддів та працівників апарату суду у навчальний процес, а Тетяна Фулей – на прогресі та впливі ставлення до питань гендерної рівності на поведінку й добір суддів.