Національна школа суддів України

Конституційні гарантії соціальних прав особи та їх захист адміністративним судом

5 квітня 2024 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський семінар для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів “Практика вирішення публічно-правових спорів щодо реалізації соціальних прав особи”.

Захід відкрив ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук, який представив викладачів та наголосив, що тематика семінару обумовлена розглядом актуальних питань, які виникають під час розгляду справ, пов’язаних із воєнним станом. Очільник установи висловив вдячність голові та суддям Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду за незмінну відданість ідеалам суддівської освіти у підвищенні та підтриманні кваліфікації та підкреслив лідерство у вдосконаленні свої професійних знань.

Із вітальним словом до учасників звернувся також голова Касаційного адміністратвиного суду у складі Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Михайло Смокович, який привітав учасників, побажав їм конструктивного спілкування та зазначив, що проблемних питань із соціальними спорами багато і вони виникають постійно, тому необхідно обговорювати їх задля формування єдності судової практики.

До вітального слова також долучився голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха, який подякував Національній школі суддів України за проактивну позицію у проведенні семінару на дану тему, адже питання соціальних спорів є надчутливою. Заходи, спрямовані на проведення навчання та підвищення професійного світогляду суддів, мають своїм наслідком не лише підвищення якості здійснення судочинства але й сприяють зростанню авторитету та довіри до органів судової влади в цілому, - зазначив Олег Заверуха.

Директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна коротко ознайомила слухачів із правилами і особливостями проходження онлайн-семінару та висловила впевненість, що захід буде інформативним та закликала учасників спілкуватись та обмінюватись своїми думками.

Усеукраїнський семінар розпочався із лекції судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Андрія Рибачука на тему “Конституційні гарантії соціальних прав особи та їх захист адміністративним судом”.

Про справи за позовами до Пенсійного фонду України та нову практику Верховного Суду розповів суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Олександр Стародуб.

Судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк  та Анна Бучик висвітлили та обговорили зі слухацькою аудиторією питання спорів в соціальній сфері, їх процесуальні аспекти та питання одноразової грошової допомоги військовослужбовцям і прирівняних до них осіб.

Наприкінці семінару учасники подякували за можливість обговорити практику адміністративних судів при вирішенні публічно-правових спорів щодо реалізації соціальних прав особи і отримати відповіді на свої питання.

За результатами участі у семінарі слухачі отримали Сертифікат Національної школи суддів України.