Національна школа суддів України

Консультації щодо проблемних питань у сферах судоустрою та судочинства

3 жовтня 2023 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у консультаціях із заінтересованими сторонами у межах здійснення чергового щорічного моніторингу впровадження та аналізу ефективності прийнятих нормативно-правових актів (далі – Моніторинг).

Важливим етапом Моніторингу є проведення фахових комунікацій із заінтересованими сторонами з метою залучення їх до процесу формування державної політики та врахування результатів таких консультацій під час аналізу стану справ у сферах правового регулювання судоустрою, судочинства та кримінальної юстиції для визначення варіантів розв’язання існуючих проблемних питань нормативно-правового регулювання.

Під час заходу було обговорено проблемні питання у сферах судоустрою та судочинства, а також кримінальної юстиції. Серед ключових тем були: добір суддів та кваліфікаційне оцінювання суддів; дисциплінарна відповідальність суддів; визначення категорій справ, які можуть розглядатися онлайн незалежно від місцезнаходження сторін і суду.

У своє виступі Микола Оніщук наголосив про те, що робоча група, утворена Комітетом ВРУ з питань правової політики, завершила роботу над законопроєктом про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в частині удосконалення питань суддівської кар’єри. Водночас законотворчий процес продовження обговорення проєкту закону до другого читання не завершений, оскільки такого роду законопроєкти ретельно опрацьовуються у режимі другого читання, за умови їх схвалення за основу. Таким чином, можливості для вдосконалення представленого законопроєкту наразі невичерпані.

Ректор також поінформував про критерії добору кандидатів на посади суддів, які були закладені в проєкт закону, зокрема щодо анонімного тестування із знань матеріального та процесуального права з питань історії державотворення України. М. Оніщук звернув увагу на те що, у законопроєкті передбачено тестування із законодавства, а також дослідження когнітивних та психологічних якостей кандидатів на посаду судді.

Важливо, що законопроєкт передбачає затвердження ВРП (за консультацією ВККСУ та РСУ) єдиних етичних стандартів для суддів та кандидатів на посаду судді. А ВККСУ затверджує порядок і методики дослідження професійних та марально-етичних якостей кандидатів на посади суддів.