Національна школа суддів України

Кримінальний процесуальний кодекс України: нові тенденції та особливості застосування

15 лютого 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено для суддів місцевих загальних та апеляційних судів загальноукраїнський семінар на тему: “Кримінальний процесуальний кодекс України: нові тенденції та особливості застосування”.     

Вітальними словами семінар розпочав проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який зазначив, що нові тенденції Кримінального процесуального кодексу України визнані прогресивним фактором у напрямі розбудови європейської правової держави.

Начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова та викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких (модератори семінару) ознайомили з метою і навчальними цілями курсу та з’ясували очікування суддів від семінару. Ольга Шаповалова нагадала історію створення Кримінального процесуального кодексу України, розглянула новели та тенденції розвитку. Модерована дискусія, яку організував Олександр Коротких, викликала жваве обговорення. Модератор надав вичерпні, професійні відповіді на всі поставлені запитання. Викладачі (тренери) – судді Шевченківського районного суду міста Києва Марина Антонюк та Дніпровського  районного  суду міста Києва Віра Левко в ході інтерактивної лекції зосередили увагу учасників на повноваженнях слідчого судді щодо судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час досудового розслідування у світлі останніх змін до КПК. Суддя Верховного Суду Наталія Марчук залучила учасників до обговорення актуальних питань щодо судового розгляду,  дослідження та оцінки доказів з огляду на останні зміни до КПК. Суддя Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор Олександра Яновська розкрила важливе питання щодо ролі та повноваження Верховного Суду відповідно до оновленого Кримінального процесуального кодексу України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.