Національна школа суддів України

Міжнародні механізми розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів

6 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Національним інститутом юстиції Болгарії та Тренінговим центром прокурорів України за сприяння Проєкту “Право-Justice” і Європейської мережі суддівської освіти (EJTN) провели перший із двох запланованих онлайн–вебінарів з метою підвищення рівня кваліфікації суддів, працівників апаратів місцевих і апеляційних судів, прокурорів “Міжнародні механізми розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів”.

Роботу вебінару вітальними промовами відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, начальниця відділу підготовки магістратів і міжнародних зв’язків Національного інституту юстиції Болгарії Люба Райнова та директорка Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова.

У виступі Микола Оніщук зауважив, що проблематика воєнних злочинів та злочинів проти людяності наразі є пріоритетною для Національної школи суддів України та української судової системи в цілому, оскільки сьогодні у суддів існує виразний запит на необхідні знання, розуміння й готовність до реалізації законодавства. Тому більшість нинішніх навчальних заходів Національної школи суддів України стосуються якраз проблематики застосування ст. 438 ККУ та міжнародного гуманітарного права. Ректор поінформував європейських партнерів про напрямки і специфіку діяльності НШСУ та подякував їм за всебічну підтримку у ці непрості для країни часи. Він зазначив, що сьогоднішній вебінар є одним із перших заходів Школи, у якому безпосередньо бере участь визнаний міжнародний експерт. А також запевнив, що подібні навчальні ініціативи стануть регулярними у найближчі місяці.

Люба Райнова, зокрема, висловила від імені керівництва Національного інституту юстиції Болгарії слова вдячності та підтримки колективам Національної школи суддів України і Тренінгового центру прокурорів України за їх професійну та активну діяльність в умовах війни, а також запевнила у подальшій підтримці українських партнерів у питаннях організації та проведення навчання для суддів і прокурорів з тематики воєнних злочинів.

Викладачем вебінару була суддя Міжнародного кримінального суду (2006–2015 рр.), професорка Єкатеріна Трендафілова, яка в ході своєї доповіді цікаво і докладно розповіла про відмінності злочинів проти людяності та воєнних злочинів, а також представила актуальну практику Міжнародного кримінального суду з даної проблематики.

Після ключової доповіді відбулася сесія запитань-відповідей, у ході якої слухачі вебінару мали можливість поставити запитання викладачці з тематики її виступу та отримали на них фахові відповіді.

Вебінар викликав велику зацікавленість серед суддів та прокурорів, оскільки до його роботи долучилося понад 100 учасників, які за результатами навчання заповнили анкети зворотного зв’язку й поділилися враженнями, зауваженнями та побажаннями щодо корисності проведеного заняття.

Наступний вебінар відбудеться 10 червня 2022 року.