Національна школа суддів України

Міжнародні злочини (французька проспектива)

27 липня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Національною школою магістратури Франції за ініціативи Європейської мережі суддівської освіти провела для суддів місцевих та апеляційних загальних судів кримінальної спеціалізації вебінар “Міжнародні злочини (французька проспектива)”.

Роботу  вебінару вітальними промовами відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та начальниця відділу міжнародного співробітництва Національної школи магістратури Франції Інгрід Дервуа.

У вступному слові Микола Оніщук зазначив, що нинішній вебінар допоможе українським суддям поглибити свої знання з питань міжнародного гуманітарного права та розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, а також сприятиме обміну практичним досвідом щодо міжнародних механізмів притягнення до відповідальності за воєнні злочини. Ректор також відмітив, що НШСУ запланувала проведення найближчим часом низки подібних тематичних вебінарів за участю міжнародних експертів різних країн.

Інгрід Дервуа, зокрема, висловила слова підтримки українським суддям та українцям в цілому, а також запевнила у подальшій підтримці Національної школи суддів України в її освітній діяльності.

Навчання складалося із двох сесій, у ході яких запрошені міжнародні експерти – радник з правових питань (відділ з питань злочинів проти людства, воєнних злочинів та правопорушень) Франсуа Тілетт де Мютарт та перший заступник Прокурора Луїза Е Амю – висвітлили основні питання щодо розслідування міжнародних злочинів – геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, а також розкрили важливі аспекти співпраці суду з прокурорами у процедурі збору доказів задля забезпечення стандартів справедливого судочинства.

У заключній частині вебінару українські учасники та учасниці мали можливість задати питання французьким фахівцям та отримати відповіді на конкретні актуальні питання, що розглядалися.