Національна школа суддів України

Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини

9–10 грудня 2020 року в місті Києві Координатор проектів ОБСЄ в Україні в межах проєкту “Підтримка професійного навчання суддів” спільно з проєктом Ради Європи “Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини”, що фінансується Фондом з прав людини, Верховним Судом, Національною школою суддів України та Львівським національним університетом імені Івана Франка проводять IX Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини.

Вітальними словами форум розпочали Координатор проектів ОБСЄ в Україні Посол Генрік Вілладсен, Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник.

Цьогорічний дводенний форум уперше проходить у форматі відеоконференції. До його роботи долучилися понад 280 національних суддів та суддів Європейського суду з прав людини, правників, науковців, представників неурядових організацій, міжнародних та національних експертів у галузі захисту прав людини.

У перший день форуму було розглянуто проблеми реалізації європейських стандартів щодо права на справедливий суд у державах – членах Ради Європи, установлення ефективної співпраці з Європейським судом з прав людини, питання ґендерної рівності та доступу до правосуддя у світлі практики ЄСПЛ.

На другий день учасники форуму ознайомляться з практикою виконання рішень Європейського суду з прав людини та питаннями імплементації Протоколу 16 до Європейської конвенції з прав людини, зокрема, стосовно України. Для обговорення будуть запропоновані питання щодо посилення інституційного статусу підкомітету Верховної Ради України як одна з умов забезпечення виконання рішень ЄСПЛ, впливу практики ЄСПЛ на рішення Конституційного суду України, права на судовий захист та конкуренції національних і міжнародних судів.

Національну школу суддів України на форумі представляли проректор Наталія Шукліна, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково–методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, яка виступила із доповіддю щодо ґендерної рівності та доступу до правосуддя, та інші працівники установи.