Національна школа суддів України

Місце медіації під час кримінального провадження та її наслідки

5 жовтня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів семінар “Реалізація відновного правосуддя в межах національного законодавства України”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці із Консультативною місією Європейського Союзу та Координаційним центром з надання правової допомоги.

У своєму вступному слові директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна зазначила, що цей семінар є продовженням циклу заходів про розвиток відновних підходів у кримінальному провадженні та подякувала партнерам за організацію та можливість фахового обговорення його проблематики.

Тренер з питань верховенства права Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Маркус Ролофс привітав учасників та подякував їм за наданий зворотній зв’язок. Він також зазначив, що радий продовжувати співпрацю із Національною школою суддів України, Координаційним центром з надання правової допомоги та вірить, що медіація буде важливим і дієвим інструментом у майбутньому.

До проведення семінару було залучено начальницю Управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги, медіаторку Ірину Бондаренко та юристку, медіаторку, кандидатку юридичних наук Ірину Федорич. Захід модерувала також медіаторка, включена до Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги Іванна Милько.

Для повного і різностороннього опрацювання проблематики заходу, учасникам заздалегідь було надано для ознайомлення завдання. З метою поглиблення знань суддів у сфері відновного правосуддя та медіації вони у співпраці з медіаторами проаналізували реалізацію принципів відновного правосуддя у формі медіації з дотриманням положень Закону України “Про медіацію” та з урахуванням міжнародних актів; акцентували увагу на реалізації права неповнолітніх на участь у відновному правосудді. Серед тем, які висвітлювались на заході були також:

- співвідношення медіації і примирення на підставі угод, укладених відповідно до Кримінального процесуального кодексу України;

- місце медіації під час кримінального провадження та її наслідки;

- реалізація заходів ресоціалізації правопорушника;

- реінтеграція правопорушника та потерпілого.

Слухачам було запропоновано до вирішення кейс-аналіз практики застосування пілотного проекту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення”, затвердженого наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21 січня 2019 року № 172/5/10, а також кейс-аналіз практики застосування пілотного проекту “Впровадження відновного правосуддя в Україні”, реалізованого ГО “Інститут миру і порозуміння” у співпраці з Верховним Судом, за підтримки UNDF.