Національна школа суддів України

Моніторинг судових проваджень у справах про воєнні злочини

12 жовтня 2023 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь в онлайн-презентації проміжного звіту за результатами впровадження проєкту “Моніторинг судових проваджень у справах про воєнні злочини” (далі – Проєкт), що реалізується з травня по жовтень 2023 року, організованій Асоціацією правників України спільно з проєктом USAID “Права людини в дії”, який впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Під час заходу національна експертка Проєкту Злата Симоненко презентувала проміжний звіт за результатами впровадження зазначеного проєкту. Як було зазначено, мета моніторингу: аналіз нової судової практики щодо розгляду воєнних злочинів з 24 лютого 2022 року судами міста Києва, Київської, Чернігівської, Сумської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей; формування уявлення про відповідність судової практики міжнародним стандартам щодо права на справедливий суд; у випадку виявлення будь-яких недоліків, привернення до них уваги суддівської спільноти і розробка пропозицій щодо можливих способів їх вирішення.  У ході проведення моніторингу було здійснено дослідження положень міжнародного кримінального та гуманітарного права, прав людини, українського кримінально-процесуального законодавства з метою підготовки Методології моніторингу та аналіз судових рішень з Єдиного державного реєстру судових рішень (desk research), а також проведено тренінгові заходи для моніторів Проєкту для ознайомлення їх з Методологією, відвідування моніторами судових засідань та публічних і двосторонніх зустрічей, заходів та робочих обговорень з національними органами влади.

Микола Оніщук у своєму коментарі, зокрема, наголосив на своєчасності та доречності проведення такого моніторингу, який є продовженням двох важливих попередніх етапів – проведення ґрунтовного дослідження щодо потреб суддівського корпусу та підготовки посібника для українських суддів “Настільна книга судді: матеріали для розгляду справ про міжнародні злочини”. Ректор також додав, що варто продовжити дослідження у цьому напрямі, оскільки зазначена тематика є новою для України і обсяг судових справ про воєнні злочини, які розглядаються національними судами, буде збільшуватися.

Крім того, М. Оніщук поінформував про інтенсивну діяльність Національної школи суддів України з підготовки суддів до розгляду справ про порушення норм міжнародного гуманітарного права та воєнні злочини, а також  роботу над добором українських суддів для участі в ознайомчому візиті до Міжнародного кримінального суду у листопаді цього року.

Участь в обговоренні проміжного звіту та пропозицій до нього взяли представники Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Програми USAID “Права людини в дії”, Координаційного центру з надання правової допомоги, Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора, а також міжнародні експерти – Марк Елліс, виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів (International Bar Association), Евеліна Очаб, програмна юристка Інституту з прав людини Міжнародної асоціації юристів (IBAHRI), правозахисниця, авторка книг, Сара Елізабет Ділл, партнерка Anethum Global, яка, зокрема, консультує некомерційні та неурядові асоціації.

Від НШСУ участь у заході також взяли заступниця начальника відділу Тамара Закревська, головна наукова співробітниця Єлизавета Ковтюк та директорка Харківського РВ Лілія Гуцал.