Національна школа суддів України

Мова – коштовний скарб народу ( Іван Франко)

27 жовтня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів місцевих та апеляційних судів на тему Стандарти державної мови в юридичному дискурсі”.

 Навчання організовано та проведено спільно Львівським та Одеським регіональними відділеннями Національної школи суддів України.

Захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка привітала учасників та подякувала головній науковій співробітниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатці філологічних наук, доцентці Оксані Кабиш за співпрацю та організацію у проведенні семінару.

Очільниця відділення зазначила, що українська мова – цінність для кожного українця, тепер як ніколи ми розуміємо, що спілкування рідною мовою наближає нас до перемоги. Оскільки слухацьку аудиторію складають судді місцевих та апеляційних судів з усіх регіонів України, тому ми розуміємо наскільки важливо бути чутливими до юридичної термінології в українській мові, адже вона також є мовою законодавства та мовою судових рішень, - резюмувала керівниця відділення.

Розпочинаючи роботу зі слухачами та слухачками викладачка зазначила, що за часів існування українська мова пережила півтисячі різних указів, циркулярів та заборон, але саме з початку повномаштабного вторгнення в Україну - вона пішла у свій справжній контрнаступ.

Оксана Кабиш  також зазначила, що сьогодні, у День української писемності та мови, проводиться маса заходів по усій країні для підтримки української мови.

Під час семінару на розгляд слухацької аудиторії виносилися такі питання:

-            юридичний дискурс vs літературний стандарт

-            інтерференція як відхилення від стандартів державної мови.

Крім того, слухачам було запропоновано приєднатись до написання радіодиктанту національної єдності, текст якого цьогоріч підготувала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, а читав його Олексій Гнатковський – актор театру та кіно, який зіграв Івана Довбуша у фільмі “Довбуш”.