Національна школа суддів України

Напрями співпраці з Міжнародною асоціацією юристів

30 серпня 2023 року ректор Микола Оніщук провів робочу зустріч з виконавчим директором Міжнародної асоціації юристів Марком Еллісом та виконавчою директоркою Асоціації правників України Інною Ліньовою.

У ході зустрічі партнери продовжили обговорення можливих напрямів співпраці між Національною школою суддів України та Міжнародною асоціацією юристів за трьома ключовими напрямами, які були визначені на попередній зустрічі.

Марк Елліс, зокрема, відмітив ефективну роботу Консультативної Ради Національної школи суддів України з надання науково-методичної допомоги суддям з питань судочинства у справах про воєнні злочини.

Микола Оніщук у свою чергу запропонував представникам МАЮ долучитися до роботи круглого столу з тематики воєнних злочинів, вчинених рф проти України, який відбудеться 12–13 жовтня 2023 року, та висвітлити питання щодо застосування національними судами електронних доказів воєнних злочинів (фото/відео/аудіо), а також представити учасникам заходу застосунок для документування злочинів “EyeWitness to Atrocities”. Також ректором було внесено пропозицію щодо включення до вже розробленого Національною школою суддів України навчального курсу з питань військових злочинів міжнародних експертів, які зможуть сформувати належні практики щодо розгляду такої категорії злочинів у національних судах.

Інна Ліньова поінформувала партнерів, що найближчим часом попередньо буде представлений моніторинг результатів кримінальних проваджень у справах про воєнні злочини.

У зустрічі від Національної школи суддів України також брали участь заступники начальників відділів Олександр Іщенко та Вікторія Семенюк, а також менеджерка проєктів Асоціації правників України Катерина Пищик.