Національна школа суддів України

Напрямки вдосконалення програми візитів до установ пробації

5 липня 2019 року проректор Володимир Мазурок у місті Києві провів зустріч із директором та заступником  директора Державної установи “Центр пробації” Олегом Янчуком і Віктором Васюком.

Володимир Мазурок, начальник відділу спеціальної підготовки  кандидатів на посаду судді Олександр Гашицький і головний спеціаліст  цього відділу Світлана Нечипорук висловили вдячність керівництву Державної установи “Центр пробації”, працівникам регіональних офісів в місті Києві, Київській, Дніпропетровській, Львівській, Одеській, Харківській і Чернівецькій областях, їх районних відділів за підтримку та допомогу в організації та проведенні ознайомчих візитів до органів державної кримінально–виконавчої служби, зокрема щодо пенітенціарної пробації.

У березні 2019 року 371 слухачів і слухачок спеціальної підготовки відвідали 34  місцевих (районних) установах пробації.

Досвідчені фахівці установ пробації приділяли максимум уваги майбутнім суддям і відповідали на їхні питання з актуальних тем пробації з наведенням практичних прикладів.

В анкетах зворотного зв’язку 68 відсотків опитаних майбутніх суддів оцінили в 10 балів корисність ознайомчого візиту до установ Центру пробації.

Це найвища оцінка щодо корисності ознайомчих візитів, що проводилися після блоку “Кримінальне судочинство”.

Головним лейтмотивом відгуків майбутніх суддів було побажання за можливості організувати візити до слідчих ізоляторів, ізоляторів тимчасового тримання, щоб справедливо вирішувати питання про обрання запобіжних заходів і призначення покарання.

У ході зустрічі працівники Національної школи суддів України та Державної установи “Центр пробації” обговорювали результати проведення ознайомчих візитів кандидатів і кандидаток на посади суддів до установ пробації, напрямки удосконалення програми таких візитів, зокрема  щодо її розширення та включення питань ювенальної пробації, прикладних аспектів роботи, які безпосередньо пов’язані із діяльністю судді та актуальних практичних питань взаємодії центрів пробації із судами.

Значна увага під час обговорення була звернута на необхідність ознайомлення з практикою підготовки досудової доповіді, її змісту, форми, порядку складення, термінів підготовки та подання до суду, а також особливостей підготовки досудової доповіді щодо неповнолітніх.

За підсумками зустрічі було узгоджено пропозиції щодо створення спільної групи з метою  розробки спеціалізованого тренінгу для вдосконалення змісту ознайомчого візиту та підготовки проекту меморандуму про співпрацю між двома інституціями.