Національна школа суддів України

Напрямки взаємодії з Програмою USAID

19 травня 2022 року ректор Микола Оніщук, проректор Наталія Шукліна, начальники відділів Тетяна Фулей, Оксана Шамрай, Іван Балаклицький і заступники начальників відділів Олександр Іщенко та Ольга Короткова провели онлайн–зустріч з командою Програми USAID “Справедливість для всіх” – радником з питань роботи з громадянським суспільством Валентиною Мудрік та залученими експертами Морін Конер, Дмитром Ковалем і Олександром Сердюком.

Предметом дискусії учасників зустрічі було визначення подальшого плану спільної діяльності та погодження методології оцінки потреб суддів у додатковому навчанні для вдосконалення знань і практики правозастосування, необхідних для розгляду нових категорій справ внаслідок військової агресії проти України.

Микола Оніщук відмітив, що Національна школа суддів України знаходить своєчасною ініціативу Програми USAID “Справедливість для всіх” щодо підготовки опитувальника для суддів, оскільки наразі потреба українських суддів в оволодінні необхідними знаннями та практикою правозастосування у справах щодо воєнних злочинів є надзвичайно затребуваною. Адже судді сьогодні ще не мають належного досвіду та інструментарію для застосування новел Кримінального кодексу України, які регулюють правові питання щодо воєнних злочинів.

  Ректор схвально оцінив проєкт опитувальника для суддів, зазначивши, що у ньому дуже вдало визначені способи та методи для виявлення потреб суддів у додатковому навчанні щодо застосування ст. 438 ККУ та міжнародного гуманітарного права в цілому. Він також підкреслив, що опитування суддів має відбутися вже найближчим часом, оскільки дане питання є нагальним для вирішення.

 Валентина Мудрік поінформувала партнерів, що спільна робота за цим напрямом має бути системною й враховувати результати оцінки потреб суддів у набутті нових специфічних знань та навичок й передбачати координацію з Офісом Генерального прокурора, Тренінговим центром для працівників прокуратури, а також проєктами міжнародної технічної допомоги і профільними громадськими організаціями. Вона додала, що Програми USAID “Справедливість для всіх” максимально надаватиме підтримку НШСУ в цьому процесі. Зокрема, планує залучити національних експертів для проведення оцінки потреб суддів у додатковому навчанні для вдосконалення знань і практики, необхідних для розгляду нових категорій справ щодо військової агресії проти України. За результатами проведеного опитування експерти нададуть рекомендації НШСУ та зацікавленим сторонам для врахування потреб суддів при розробці навчальних матеріалів, плануванні заходів та побудові системної роботи в цьому напрямі.

За підсумками зустрічі було домовлено про підготовку пропозицій щодо змістовного доопрацювання проєкту опитувальника та проведення у найближчі дні додаткової робочої зустрічі з метою фіналізації питань анкет опитувальника для подальшого направленням його українським суддям.

Крім того, було обговорено пропозицію щодо участі Програми USAID “Справедливість для всіх” у підготовці короткого глосарію з міжнародного гуманітарного права.