Національна школа суддів України

Негативні наслідки конфліктів та їх вплив на особливу вразливість жінок

31 травня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів онлайн–семінар “Захист цивільного населення під час військової агресії рф проти України”.

Захід організовано та проведено спільно відділом підготовки суддів та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи семінар, начальник відділу підготовки суддів, радник Голови Державної судової адміністрації України Іван Балаклицький привітав учасників та поінформував, що Національна школа суддів України весь період з початку війни інтенсивно працює. Вона стала однією із платформ, де судді і працівники апаратів із всієї України мають можливість відчути себе частиною єдиної системи, яка продовжує функціонувати.

У своєму вітальному слові директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна зауважила, що в умовах війни Україна продовжує нести надзвичайно тяжкі втрати серед мирного населення. Тема семінару є важкою і чутливою, але сьогодні важливо набути нових знань аби за потреби бути готовими застосувати їх при здійсненні правосуддя.

Онлайн-семінар провели суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук; гендерна експертка, доцентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, членкиня Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем”, дослідниця Інституту кримінального права, кримінального процесу та кримінології Грацького університету імені Карла і Франца, кандидатка юридичних наук Олена Харитонова; голова Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем”, адвокатка, кандидатка юридичних наук Христина Кіт та менеджерка  проєкту РЄ “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя”,  кандидатка юридичних наук Ірина Кушнір.

Метою заходу було поглибити знання про міжнародне гуманітарне право, міжнародне кримінальне право та практику ЄСПЛ у справах щодо збройних конфліктів.

Серед питань, що виносились на розгляд і обговорення були загальна характеристика резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” та обов’язки держави за ЄКПЛ в контексті справ щодо сексуального насилля. Було висвітлено тему сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом під час війни рф проти України та застосування КПК України при розслідуванні та судовому розгляді таких кримінальних проваджень.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.