Національна школа суддів України

Проблемні питання адміністративного судочинства

11–15 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. Проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів, та зазначив, що враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, в межах підготовки буде проведено тренінг “Врегулювання спорів за участю судді в адміністративному судочинстві”.

Під час підготовки передбачено спілкування суддів із досвідченими висококваліфікованими суддями та викладачами, авторитетними науковцями та юристами.

Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 р.р.), адвокатка Жанна Лук’яненко розповість про застосування Європейської Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві та рішення ЄСПЛ проти України. Суддя Конституційного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Пасенюк обговорить із суддями принципи адміністративного судочинства, які гарантують захист прав людини, і залучить суддів до розгляду важливого питання щодо застосування судами принципів адміністративного судочинства у світлі практики ЄСПЛ. Cуддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук розкриє особливості розгляду спорів щодо проходження публічної служби, зокрема, судову практику та правові позиції Верховного Суду та практику ЄСПЛ у справах, які стосуються спорів державних службовців. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситніков приділить увагу важливому питанню щодо встановлення межі доказування під час перегляду адміністративних справ в апеляційному порядку і обговорить зі слухачами стандарти та критерії оцінки доказів. Під час інтерактивної лекції з використанням презентації викладач скерує суддів до виконання низки практичних завдань стосовно написання судових рішень в адміністративних справах. Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Олександр Михайлов висвітлить питання щодо охорони довкілля і прав людини та проведе огляд практики ЄСПЛ і застосування статті 8 Конвенції в цій категорії справ. Суддя Київського окружного адміністративного суду Олена Терлецька зосередить увагу на вирішенні проблем судового збору, розподілі судових витрат та участі прокурора в адміністративному судочинстві. Представниця уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (2013–2018р.р.), співзасновниця громадської організації “Український інститут з прав людини” Ірина Кушнір поінформує суддів про доступ до публічної інформації та проведе огляд національної судової практики і практики Європейського суду з прав людини. Головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Кабиш опрацює нові стандарти судово-процесуального документування та зупиниться на типових порушеннях лексичних, граматичних, стилістичних, орфографічних та пунктуаційних норм сучасної української мови.

Інтерактивні лекції щодо процесу реформування судової системи та напрямків реформування законодавства розраховано на жваві дискусії серед суддівської спільноти. Під час підготовки судді поглиблять, удосконалять знання та обміняються професійним досвідом.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.