Національна школа суддів України

Проблемні питання застосування кримінального судочинства

11–15 березня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який зазначив, що освітня доктрина Національної школи суддів України ґрунтується на формуванні суддівських навичок, ключовими цінностями яких є професіоналізм, ефективність, лідерство та співпраця, відповідальність і добросовісність, морально-етичні принципи та інноваційність. Підтвердженням цьому є програма підготовки для підтримання кваліфікації суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів. Також проректор наголосив, що з урахуванням вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки передбачено проведення тренінгу на тему: “Негласні слідчі розшукові дії” (модератор – викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких) з наступним оцінюванням суддів та апробацію тренінгу на тему: “Актуальні питання написання судових рішень у світлі новел процесуального законодавства у кримінальному судочинстві” (модератор – заступник начальника відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Валентина Кузьменко)

Для проведення підготовки запрошено досвідчених високопрофесійних суддів та викладачів, авторитетних науковців, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації учасників заходу, поновленню знань та збагаченню професійного досвіду. 

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Валентин Зубар обговорить окремі проблемні питання постановлення вироку судом апеляційної інстанції.

Професор кафедри оперативно-розшукової діяльності університету ДФС України, кандидат економічних наук Віолета Федчишина розгляне із суддями проблемні аспекти проведення судових експертиз у кримінальних провадженнях та детально зупиниться на висвітленні ролі та повноваженні слідчого судді у вирішенні клопотань щодо проведення експертизи. 

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк запропонує для обговорення питання щодо запобігання розвитку професійного вигорання, зокрема, шляхи запобігання виникненню синдрому професійного вигорання.

Заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Валентина Щепоткіна залучить суддів до дискусії щодо особливостей кримінального провадження в суді апеляційної інстанції.

Суддя Верховного Суду Наталія Марчук мотивуватиме аудиторію суддів до обговорення важливого питання щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції (третя стаття КПК України) та розгляду проблемних аспектів забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист. Слушним і своєчасним буде огляд практики Європейського суду з прав людини щодо забезпечення права на захист в аспекті статей 3, 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр ознайомить суддів з особливостями апеляційного перегляду кримінальних справ щодо злочинів проти основ національної безпеки України та військових злочинів.

Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська розповість про міжнародне співробітництво під час кримінального провадження та міжнародну правову допомогу при проведенні процесуальних дій. Актуальним буде розгляд питань щодо антикорупційного законодавства, запобігання та виявлення корупційних правопорушень, обговорення особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру.

Головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш ознайомить суддів із сучасною науковою інформацією щодо застосування українського ділового мовлення та мистецтва правового письма за професійним спрямуванням.

Інтерактивні лекції щодо процесу реформування судової системи та напрямків реформування законодавства сприятимуть жвавим дискусіям серед суддівської спільноти.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.