Національна школа суддів України

Секретарі судового засідання підвищують свій професійний рівень

15-19 травня 2017 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання  місцевих та апеляційних господарських  судів.

У перший день підготовки слухачі вдосконалять знання з ділової української мови. Кандидат філологічних наук, доцент  Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров розповість про особливості норм сучасної української літературної мови, ознайомить із основами етики ділового листування та процесуального документування.

Головний  редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін проведе інтерактивне заняття щодо вивчення основних положень Закону України “Про державну службу”.

Про вирішення господарських спорів у судах першої інстанції та порядок проведення судового засідання розповість суддя господарського суду Донецької області Юлія Мельниченко.  Секретарі судового засідання ознайомляться з порядком повідомлення учасників судового процесу про час і місце проведення судового засідання та дотримання процесуальних прав сторін,  особливостями розгляду справ у закритому судовому засіданні.

Суддя господарського суду Луганської області Олена Фонова розповість про проект змін до Господарського процесуального кодексу України в частині запровадження спрощеного процесуального провадження.

Під час занять головного спеціаліста територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області Наталії Малишкіної слухачі дізнаються про специфіку оплати судових витрат: відстрочення та розстрочення, зменшення розміру або звільнення від їх оплати.

Суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова розповість про європейську система захисту прав людини, застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці та запропонує для перегляду відеофільм  про Європейський суд з прав людини.

Секретарі судового засідання відвідають господарський суд Харківської області, ознайомляться  з результатами втілення ідеї “Суд майбутнього” (електронне судочинство) в організацію роботи господарського суду Харківської області, роботою системи єдиного вікна доступу до судових рішень, запроваджену в суді з метою прискореного отримання документів учасниками судового процессу.

Цікавою для слухачів буде екскурсія до музею господарського судочинства.