Національна школа суддів України

Вивчення практики Європейського суду з прав людини

22–23  вересня  2015 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України  спільно з Координатором  проектів ОБСЄ в Україні  проводить періодичне навчання суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше,  з метою підвищення рівня кваліфікації на тренінгу на тему:Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

Тренінг проходить в рамках проекту  “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” за фінансової підтримки Уряду Канади.

У тренінгу беруть участь судді місцевих загальних судів  Вінницької, Волинської,  Рівненської,  Тернопільської,  Харківської, Хмельницької та  Чернівецької  областей.

Вітальними словами тренінг відкрили директор Чернівецького регіонального відділення  Анатолій Огородник,    національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька  та начальник науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України Тетяна Фулей.

Для проведення тренінгу запрошено суддю Верховного Суду України Єлизавету Ковтюк, тренера, суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області Віру Гайдук,  тренера, суддю Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторію Бучківську, тренера, експерта проекту Ірину Кушнір .

Тренінг розпочато з демонстрації фільму “Про Європейський суд із прав людини” та ознайомлення з інформацією щодо статистичних даних звернення та виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Окрім того, у ході тренінгу судді обговорять умови обмеження прав людини та розглянуть позитивну та негативну практику використання рішень ЄСПЛ  національними судами, а також  вирішуватимуть практичне завдання (за матеріалами рішення ЄСПЛ у справі “Гарнага проти України”) у створених малих групах.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України  в розділі Підготовка.

Після закінчення тренінгу кожному судді, який брав у ньому участь, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.