Національна школа суддів України

Незалежна судова влада як фундамент держави в умовах турбулентності

30 вересня – 1 жовтня 2021 року в місті Києві ректор Микола Оніщук та проректор Наталія Шукліна узяли участь у Х Щорічному судовому форумі “Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності”, організованому Асоціацією правників України спільно з проєктом Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” з метою обговорення із представниками судових інституцій, міжнародними та національними експертами актуальних питань функціонуванням судової системи в Україні.

Фахову дискусію другого дня форуму відкрили президентка Асоціації правників України, керуюча партнерка LCF Law Group Анна Огренчук та голова Управління програм співпраці Департаменту імплементації прав людини, правосуддя та стандартів юридичної співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Лілія Гретарсдоттір.

Із ключовою доповіддю щодо ризиків та перспектив судової реформи в Україні виступила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, яка наголосила, що у державі ніхто не повинен мати такі повноваження, які б дозволяли зупинити роботу судової влади на будь-який час. Далі судову тематику продовжили народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, народний депутат України, голова робочої групи з питань фінансування судової влади Сергій Демченко, голова Ради суддів України Богдан Моніч, в.о. голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та радниця AVELLUM Людмила Волкова.

Зокрема, Микола Оніщук, у  ході свого виступу на сесії “Судова реформа: останні новели та першочергові кроки”, зазначив, що наразі відсутня необхідна на даному етапі взаємодія між суб’єктами судової реформи. І це є очевидним фактом. Ректор висловив сподівання, що за результатами фахової дискусії на форумі його учасники почують одне одного і комунікації між політиками, законотворцями й представниками судової влади стануть більш якісними та ефективними.

Микола Оніщук також зауважив, що не поділяє думки щодо некомпетентності міжнародних експертів, які можуть увійти до складу Етичної ради, оскільки саме вони зможуть не допустити припинення діяльності ВРП. Водночас не варто очікувати змін у законі. Краще здійснити належну реалізацію положень про Етичну раду, зокрема, змінити порядок набору на посади членів ВРП, наприклад, запровадити голосування за кандидатури усім складом суддівського корпусу. В майбутньому це дозволить взагалі усунути Етичну раду. На його думку, для належного фінансування судової влади неодмінно потрібно передбачити додаткові кошти, адже у протилежному випадку є ризики призупинення проведення кваліфікованої підготовки суддів для здійснення правосуддя.

Між сесіями відбувся пресбрифінг для преси за участю Анни Огренчук, Богдана Моніча, Олексія Маловацького, Миколи Оніщука та Наталії Богацької. В ході живої дискусії представники ЗМІ мали змогу поставити питання та отримати коментарі від представників судової влади. Журналістів здебільшого цікавили питання щодо обрання членів до Етичної ради ВРП, діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та перспектив фінансового забезпечення судової гілки влади.

Спікерами та учасниками судового форуму стали судді Верховного Суду, Конституційного Суду України, представники Міністерства юстиції України, Національної школи суддів України, народні депутати України, судді, міжнародні експерти та фахівці Ради Європи, а також практикуючі юристи і представники ЗМІ.