Національна школа суддів України

Нові електронні сервіси у роботі помічника судді

14 червня 2023 року Національна школа суддів України провела онлайн-вебінар “Електронне судочинство: навички роботи помічника судді з електронними сервісами. Створення електронних документів” для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду.

Вітальною промовою навчання відкрив начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький, який зосередив увагу на актуальності обраної теми й зауважив, що захід присвячено особливостям роботи помічників суддів із електронними сервісами, використання яких дозволить судам ефективно працювати в найскладніших умовах воєнного часу та поліпшить судочинство й доступ громадян до правосуддя.

До проведення заходу долучився генеральний директор ДП “Інформаційні судові системи” Андрій Слюсаренко, який розповів про пріоритетні напрями інформатизації судочинства та етапи впровадження новітніх електронних сервісів.

Спікерами на вебінарі виступили начальникця відділу інформаційно-аналітичної роботи Волинського апеляційного суду Тетяна Потапчук, начальник відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу   ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль, провідна наукова співробітниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, доктор філософії в галузі знань “Право” Тетяна Богданевич.

Слухачі опанували алгоритм створення електронних документів, ознайомилися із вимогами законів України “Про електронні документи та електронний документообіг”, “Про електронні довірчі послуги” та вимогами Порядку роботи з електронними документами у діловодстві та їх підготовки до передавання на архівне зберігання. Обговорили Концепцію побудови ЄСІТС, модернізацію її існуючих підсистем (модулів), сучасний стан та перспективи розвитку “Електронного суду”. Викладачі детально проаналізували процес обміну електронними документами, інформаційні взаємодії із державними реєстрами, тощо.