Національна школа суддів України

Інформація про діяльність Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України у 2020 році

Підготовка та періодичне навчання суддів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації здійснюються Харківським регіональним відділенням  на підставі відповідних Календарних планів. Програми кожної підготовки формуються згідно із Стандартизованими програмами підготовки різних категорій суддів та передбачають проведення тематичних тренінгів. Із запровадженням карантинних обмежень з квітня 2020 року навчальні заходи відбуваються онлайн з використанням платформи “ZOOM”.

Харківським регіональним відділенням у 2020 році проведено 17 підготовок для суддів:

- 5 тижневих підготовок (тривалістю 40 академічних годин кожна);

- 4 загальноукраїнські семінари;

- 5 одноденних тематичних семінарів;

- 2 семінари та 1 тренінг у співпраці з міжнародними організаціями.

Усього за 2020 рік різними навчальними заходами охоплено 679 суддів.

Особлива увага регіональним відділенням приділяється загальноукраїнським семінарам, які проводяться у співпраці з апеляційними судами всіх юрисдикцій.  Згідно з електронною реєстрацією на сайті НШСУ у 2020 році участь у періодичному навчанні на загальноукраїнських семінарах взяли 177 суддів місцевих та апеляційних судів із 23 регіонів України. Тематика семінарів формується із врахуванням пропозицій судів та охоплює різні галузі знань.

Так, семінари на тему “Кредитні правовідносини: проблемні питання судового розгляду” та “Застосування інституту заочного провадження в кримінальному судочинстві” було організовано для суддів місцевих загальних судів спільно з Харківським апеляційний судом. З доповідями виступили судді Великої Палати Верховного Суду, апеляційної та першої інстанції, працівники Національної школи суддів України.

Жвавий інтерес суддівської спільноти викликав семінар “Кібербезпека: правові основи, технології та методи кіберзахисту”. Основною метою заходу було спілкування суддів із фахівцями в галузі новітніх інформаційних технологій,  представниками кіберполіції, науковцями, експертами.

Семінар для суддів господарських судів “Правове регулювання земельних відносин в Україні. Проблеми правозастосування в судовій практиці” провели судді Верховного Суду у Касаційному господарському суді та представник Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Регіональне відділення опікується і працівниками апаратів судів. У 2020 році відповідно до Календарного плану підготовки працівників апаратів судів та підвищення рівня їхньої кваліфікації було проведено 20 підготовок, в яких взяли участь 1074 працівники апаратів судів. Порівняно із 2019 роком кількість працівників, які підвищили свій професійний рівень, збільшилася на 40% ( у 2019 році навчалось 647 осіб).

Поряд із підготовкою суддів та працівників апаратів судів, з 2019 року Національною школою суддів України започатковано навчання працівників Служби судової охорони. Харківським регіональним відділенням налагоджено плідну співпрацю з територіальними управліннями Служби судової охорони у Донецькій, Луганській, Полтавській, Сумській, Харківській областях. Так, у 2020 році проведено 3 заняття за участю працівників структурних підрозділів зазначених територіальних управлінь, в яких взяли участь 58 співробітників Служби судової охорони. Проведено спільний навчальний захід для працівників апаратів судів та представників Служби судової охорони на тему: “Взаємодія суду та Служби судової охорони із забезпечення безпеки громадян під час судового процесу” та два семінари – практикуми: “Практичні та психологічні особливості спілкування працівників Служби судової охорони з відвідувачами суду. Ефективна комунікація у професійній діяльності” та “Українське ділове мовлення”. Згідно затвердженого Плану підготовки співробітників Служби судової охорони на 2021 рік передбачено проведення 12-ти занять для представників територіальних управлінь Донецької, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської областей.

Сучасна система підготовки вимагає оновлення та модернізації навчальних технологій і методів. Особливої актуальності набувають інтерактивні методи навчання, такі як  робота в малих групах, використання презентацій Power Point,  викладання у вигляді міні–лекцій та мозкових штурмів, розробка кейс-стаді, проведення занять в режимі відео конференції. Всі ці новації успішно втілюються в життя Харківським регіональним відділенням завдяки сформованому потужному викладацькому складу. 

До викладання, окрім досвідчених суддів, запрошуються науковці провідного юридичного навчального закладу – Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, фахівці першого практичного видання з питань державної служби “Держслужбовець”, практикуючий психолог, експерти Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені заслуженого професора М.С. Бакаріуса. З 2016 року спільно з Харківською міською громадською організацією інвалідів “Креавіта” для суддів та працівників апаратів судів проводяться заняття щодо особливостей спілкування з маломобільними групами населення.  У 2017 році започатковано проведення одноденних практичних семінарів з ділового українського мовлення.

Загалом, у 2020 році до проведення занять було залучено 107 викладачів, з яких:

-  45 суддів та суддів у відставці;

-  20 працівників апаратів судів, ДСА України, територіального управління юстиції, ВРП, Служби судової охорони;

-  28 інших фахівців (науковців, експертів, психологи тощо)

15 працівників Національної школи суддів України.