Національна школа суддів України

Стандарти захисту прав мігрантів та біженців

Стандарти захисту прав мігрантів та біженців 

 

19 червня 2014 року в місті Києві начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Олександр Гашицький взяв участь у семінарі для суддів адміністративних судів та місцевих загальних судів, що спеціалізуються на розгляді спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні на тему: “Захист прав мігрантів та біженців. Міжнародні та національні стандарти.

Цей семінар проводився для суддів Київського апеляційного адміністративного суду, окружного адміністративного суду міста Києва та Бориспільського міськрайонного суду Київської області, на ньому були присутні  представники Вищого адміністративного суду України.

Начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Олександр Гашицький розповів учасникам семінару про практику Європейського суду з прав людини щодо розгляду справ, пов’язаних з наданням притулку. Суддя Вищого адміністративного суду України Ігор Олендер проаналізував національну практику розгляду спорів щодо статусу біженця, особи, яка потребує додаткового захисту та примусового видворення іноземців та осіб без громадянства. Юристи Всеукраїнського благодійного фонду “Право на Захист” Катерина Мороз та Катерина Галенко розповіли про особливості доступу до процедури отримання міжнародного захисту в Україні та виклики, що виникають у роботі із шукачами міжнародного захисту.

Зазначений семінар проводився на виконання домовленостей щодо продовження у 2014 році  співробітництва Вищого адміністративного суду України та Регіонального представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Білорусі, Молдові та Україні.

Метою семінару було ознайомлення суддів з останніми змінами до законодавства України у сфері міграції, практикою розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту, тимчасово переміщених осіб, примусового видворення з України іноземців та осіб без громадянства, що шукають міжнародного захисту, а також нещодавніми рішеннями  Європейського суду з прав людини у справах, пов’язаних з наданням притулку.