Національна школа суддів України

Заключне засідання робочої групи з розробки навчального курсу «Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством»

14 вересня 2017 року відбулося заключне засідання робочої групи з розробки навчального курсу «Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством». Курс розробляється суддями, які спеціалізуються на розгляді відповідної категорії справ, співробітниками Національної школи суддів України (НШСУ) у співпраці з громадською організацією «Ла Страда - Україна» та Женевським центром демократичного контролю за збройними силами (DCAF).

                 

Відкриваючи засідання робочої групи, пані Наталія Шукліна, проректор Національної школи суддів та директор навчального курсу, висловила подяку партнерам НШСУ у наданні технічної допомоги, методичних порад і активній участі у розробці навчального курсу та зазначила, що питання, які висвітлює навчальний курс, стають дедалі актуальнішими у суддівській практиці. Проректор висловила впевненість у тому, що знання та навички, отримані суддями в процесі навчання за програмою курсу «Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством», стануть дієвим інструментом під час розгляду ними відповідних справ. Автори курсу також мають надію, що він допоможе трансформувати і сприйняття суддями проблем і наслідків домашнього насильства для конкретних осіб та суспільства в цілому.

В свою чергу Президент ГО «Ла Страда - Україна» пані Катерина Левченко подякувала розробникам за активну участь у напрацюванні матеріалів та висловила сподівання, що розроблений курс покращить обізнаність суддів з даної сфери та посилить спроможність системи правосуддя ефективно реагувати на цю проблему.

Пан Алан Лаферте, Координатор проекту DCAF, надав високу оцінку розробленим матеріалам курсу та запропонував розробити «дорожню карту» викладання навчального курсу для суддів-тренерів з методичними порадами щодо логіки курсу в цілому та окремих його елементів. Метою напрацьованих рекомендацій є допомога тренерам у способах донесення до суддів та формуванні їх правильного  сприйняття  як самого явища, так і справедливого вирішення спорів, враховуючи його наслідки.

Розробники курсу обговорили матеріали курсу за модулями: «Домашнє насильство: поняття, масштаб та вплив», «Гендерно упереджена та неефективна відповідь судової влади на домашнє насильство», «Сприйняття та розуміння суддями проблеми домашнього насильства та їх вирішення» та «Судові рішення: оцінка та аналіз судової практики, відповідність судових рішень міжнародним стандартам» на предмет унеможливлення дублювання матеріалу, визначення кращих методик та підходів у викладанні різних елементів курсу, змісту методичних рекомендацій для суддів-тренерів.

Апробацію навчального курсу заплановано на кінець поточного року.