Національна школа суддів України

Дискусії про доступ до професії судді

27 червня 2017 року  ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та проректор Володимир Мазурок взяли участь у роботі круглого столу “Коли Україна отримає нових суддів перших інстанцій?”. Експертне обговорення організували кампанія “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” спільно із Реанімаційним пакетом реформ. 

Учасниками дискусії виступили представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Громадської ради доброчесності, юристи, безпосередні учасники добору на посади суддів місцевих судів.

Предметом обговорення  була процедура добору на посади суддів місцевих судів, різниця  у тривалості та програмах спеціальної підготовки для кандидатів, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше 3 роки, та інших категорій правників, які відповідають вимогам, визначеним законодавством. 

Ректор Національної школи суддів Микола Оніщук наголосив, що завдання спеціальної підготовки – допомогти кандидатам розвинути відповідні якості та набути професійних знань, умінь і навичок, необхідних для належного виконання повноважень судді. Так, кандидатів належить навчити  приймати законні, обґрунтовані та справедливі рішення, спираючись на принципи верховенства права та практику Європейського Суду з прав людини, з повагою ставитися до особи, забезпечувати реалізацію її прав і свобод.  Крім того, у майбутніх суддів має укорінитись розуміння суддівської етики та судової деонтології, усвідомлення високої значущості ролі та місії суду тощо.

Тож навіть 12 місяців — недостатній час для спеціальної підготовки, однак він є мінімально оптимальним з огляду на спроможності держави та реальний стан справ. Скорочення ж тривалості спеціальної підготовки для кандидатів, які мають стаж роботи на посаді помічника судді, було одноразовим рішенням для оперативного заповнення вакантних посад у місцевих судах, – підкреслив ректор.

Микола Оніщук  запросив представників громадськості, правничої спільноти,  учасників круглого столу до подальшого обговорення питання безпосередньо в Національній школі суддів України. Раціональність нашого доктринального бачення початкової суддівської освіти, підтверджена міжнародним досвідом, і  ми готові ґрунтовно й вичерпно дати відповіді на всі питання, що виникають у громадському та професійному середовищі, – резюмував ректор.

Пропонуємо Вашій увазі відео круглого столу