Національна школа суддів України

Курс, що допоможе майбутнім суддям вирішувати етичні дилеми

29 січня 2018 року відділ підготовки викладачів (тренерів) проводить завершальне засідання робочої групи з розробки тренінгу для кандидатів на посаду судді “Суддівська етика”.

До складу робочої групи увійшли всі працівники відділу на чолі з  начальником Ольгою Шаповаловою, кандидатом юридичних наук, суддею Верховного Суду України у відставці, заслуженим юристом України. В якості експертів на засідання запрошені судді Черкаського окружного адміністративного суду та Васильківського міськрайонного суду Київської області, кандидати юридичних наук Лариса Трофімова та Костянтин Медведєв, які є високопрофесійними викладачами тренінгу з суддівської етики для суддів.   

Зважаючи на важливість теми суддівської етики та доброчесності для майбутніх суддів, розробники дуже детально обговорили мету та очікувані результати тренінгу, акцентувавши увагу на знаннях і вміннях, які мають набути кандидати на посаду судді, пройшовши цей тренінг.

У результаті спільного обговорення та конструктивної дискусії були підібрані саме ті навчальні матеріали, застосування яких буде сприяти усвідомленню високого статусу судді, розумінню необхідності дотримання стандартів етичної поведінки в професійній і позасудовій діяльності, сутності добровільних обмежень.

Вирішення практичних завдань, які розроблені із застосуванням інтерактивних методів навчання, допоможе в майбутньому суддям вирішувати етичні дилеми, відпрацювати алгоритм дій щодо застосування норм Кодексу суддівської етики та законодавства про судоустрій.