Національна школа суддів України

Розробка навчального курсу для спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді “Основи комунікативної діяльності судової влади”

27 вересня 2017 року в Національній школі суддів України відбулось засідання робочої групи з розробки навчального курсу для кандидатів на посаду судді “Основи комунікативної діяльності судової влади”. Робота над цим курсом проводиться у співпраці з українсько-канадським проектом “Освіта суддів – для економічного розвитку”.

Метою навчального курсу є оволодіння кандидатами на посаду судді необхідними знаннями, вміннями та навичками внутрішньої та зовнішньої комунікації, уключаючи спілкування із засобами масової інформації.

Розробниками навчального курсу є судді, представники Ради суддів України, які мають значний досвід із питань судової комунікації.

Відкриваючи захід, керівник робочої групи з розробки навчального курсу, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та бібліотечно-видавничої діяльності Національної школи суддів України, к. ю. н. Оксана Шамрай представила присутнім попередньо підготовлені матеріали та проект Програми одноденного навчального курсу для кандидатів на посаду судді “Основи комунікативної діяльності судової влади”.

За результатами обговорення учасники визначили основні теми, які увійдуть до навчального курсу: “Комунікація в судовій владі. Налагодження зв’язків із громадськістю в суді. Внутрішня і зовнішня комунікація”; “Демократичні стандарти взаємодії судів із засобами масової інформації”; “Доступ ЗМІ та представників громадськості на судові засідання. Фото- і відеозйомка, звукозапис, трансляція судових засідань”; “Спілкування із журналістами (підготовка до інтерв’ю, техніки поводження перед камерою, спілкування в умовах конфлікту)”; “Типи кризових ситуацій у суді. Визначення справ, що можуть викликати суспільний інтерес. Організація спілкування в умовах конфлікту”; “Суддя в соціальних мережах”. Розробники погодили, що курс буде розпочинатись із клікерного опитування, яке покликано підвищити зацікавленість слухачів у опануванні матеріалів навчального курсу. За кожною із тем заплановано проводити міні-лекції, що супроводжуватимуться презентаціями PowerPoint, після яких кандидати на посаду судді отримають можливість застосувати отримані знання на практиці шляхом виконання практичних завдань у малих групах (обговорення відео, визначення алгоритму дій при розгляді резонансної справи тощо).

На завершення засідання робочої групи серед учасників було розподілено завдання щодо доопрацювання окремих матеріалів (міні-лекцій, презентацій PowerPoint, клікерних опитувань, практичних завдань, нотаток для фасилітаторів до практичних завдань тощо) та погоджено, що наступне засідання робочої групи з розробки навчального курсу буде проведено в жовтні 2017 року.