Національна школа суддів України

Створення надійних передумов стажування майбутніх суддів

15 червня 2018 року в Національній школі суддів України відбулось чергове засідання розробників тренінгу для наставників (коучів) стажувань кандидатів на посаду судді “Суддя-наставник: завдання і методи роботи”.

Програма, за якою будуть проходити кандидати на посаду судді, що не мають досвіду роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки включає обов’язкове стажування в судах. Безумовно, що від ефективності проведення стажування буде залежати рівень професійної та психологічної готовності до виконання професійних обов’язків суддею. Під час проходження стажування в місцевому загальному суді кандидат на посаду судді має ознайомитись з організацією діяльності суду; ознайомитись з порядком здійснення судочинства; бути присутнім у судових засіданнях та оволодіти практичними навичками написання проектів процесуальних документів. На цьому наголосила директор курсу Галина Юровська, заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидат юридичних наук.

Після проходження навчання на тренінгу судді-наставники (коучі) оволодіють необхідними навичками для проведення стажування майбутніх суддів, застосовуючи найбільш ефективні методи навчання. Сьогодні розробники зосередили свою увагу на затвердженні структури дводенного тренінгу, обговоренні змістовного наповнення та визначенням оптимальних методів викладання, акцентуючи увагу на практичному спрямуванні тренінгу, що розробляється.

До роботи групи долучились викладачі-координатори відділу підготовки викладачів(тренерів) Тамара Закревська та Олександр Потильчак (суддя Верховного Суду України у відставці), співробітники відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Діана Сніцаренко та Світлана Нечипорук. Своїм досвідом та баченням з присутніми поділились суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайло Вільгушинський та голова Люботинського міського суду Харківської області Ірина Дем’яненко. Особливо увагу розробники приділили психологічним аспектам наставництва та провели конструктивне обговорення матеріалів, запропонованих провідним науковим співробітником відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Андрієм Маслюком.