Національна школа суддів України

Тренінг для тренерів з викладання курсу для кандидатів на посаду судді “Основоположні принципи та права людини”

Національною школою суддів України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні у рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” 6 вересня 2017 року в місті Києві проведено тренінг для тренерів з викладання курсу для кандидатів на посаду судді “Основоположні принципи та права людини. Верховенство права та права людини у світлі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”, що є складовою блоку І “Основи організації суду та діяльності судді” Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Вітальними словами захід відкрили проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, директор курсу Тетяна Фулей, національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олена Лунгол, експерт проекту Ірина Кушнір.

Тренерами та фасилітаторами тренінгу є розробники та тренери навчальних курсів з вивчення Конвенції та практики ЄСПЛ Володимир Донець, Ганна Фазикош, Сергій Шинкоренко, Інна Порозова.

Сподівання учасників тренінгу охоплювали вдосконалення знань, правильне застосування практики ЄСПЛ, формування навиків щодо створення належної атмосфери, мотивації  аудиторії, найбільш ефективних методів передавання власної майстерності та отримання нових знань, ідентифікацію обставин, в яких може бути застосована Конвенція про захист прав і основоположних свобод, отримання методології класифікації випадків, які підпадають під дію Конвенції  та ін.

Під час ТоТ судді-викладачі змогли апробувати тестові завдання, призначені актуалізувати знання, отримані в результаті самостійного опрацювання рішень ЄСПЛ та перегляду відеоматеріалів ЄСПЛ.

Основними темами цього навчального курсу є вивчення конвенційного механізму захисту прав людини, структура рішень ЄСПЛ, виконання рішень ЄСПЛ, пошук рішень ЄСПЛ у базі HUDOC. Особлива увага звертається на вивчення верховенства права як універсального  базового  принципу, основи демократії та концепції, властивій усім статтям Конвенції, дослідження субстантивної сутності цього поняття.

У ході тренінгу учасники та учасниці частково обговорили розроблені завдання в частині їх оцінювання, вироблення однозначних підходів до нього.

Пройшовши тренінг, судді-викладачі змогли детально проаналізувати кожен структурний елемент тренінгу, отримати фахові відповіді та коментарі експертів з тематики кожного модуля, висловити власні зауваження щодо окремих вправ та формулювання завдань, сформувати цілісне бачення викладання цього курсу.