Національна школа суддів України

Як навчати майбутніх суддів

21 березня 2017 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук провів нараду з питань підготовки установи до проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Начальники відділів спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді та підготовки викладачів (тренерів) Олександр Гашицький та Ольга Шаповалова доповіли про готовність викладачів до проведення спеціальної підготовки в розрізі кожного блоку програми в усіх чотирьох локаціях – Києві, Львові, Одесі та Харкові. Особливу увагу було звернуто на необхідність формування та забезпечення єдиного стандарту проведення занять.

За результатами наради ректор Микола Оніщук затвердив план заходів щодо формування викладацького складу та навчально–методичного забезпечення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки.

У цьому плані передбачено чіткий перелік завдань на найближчу перспективу, зокрема:

-  формування груп розробників практичних занять для підготовки навчально–методичних матеріалів

-  визначення викладачів (тренерів), які потребують проходження тренінгів для викладачів (тренерів)

-  проведення методологічних тренінгів для підвищення кваліфікації викладачів (тренерів)

-  визначення єдиних підходів при розробці модулів спеціальної підготовки щодо особливостей розгляду окремих категорій справ з усіх видів судочинства за базовою схемою

-  проведення методичних нарад для викладачів із питань викладання модулів програми спеціальної підготовки та самостійної роботи кандидатів на посаду судді

-  забезпечення викладачів (тренерів) методичними рекомендаціями щодо розроблення та проведення тренінгів.

З метою формування та забезпечення єдиних стандартів викладання офіційний веб-сайт Національної школи суддів України найближчим часом буде доповнено розділом “На допомогу викладачам”, який буде наповнено методичними рекомендаціями для викладачів (тренерів).

Проведення наступної наради з питань готовності установи до проведення спеціальної підготовки заплановано на початок квітня 2017 року.