Національна школа суддів України

Доступність форм передачі знань і досвіду

8 червня 2017 року в Національній школі суддів України відбулися засідання груп розробників курсів для проведення занять із кандидатами на посаду судді за програмою спеціальної підготовки: “Особливості розгляду справ про банкрутство” та “Особливості розгляду справ про укладення, зміну, розірвання договорів, визнання правочинів (господарських договорів) недійсними”.

 Відкриваючи засідання, проректор Володимир Мазурок підкреслив, що  спільними зусиллями авторських колективів наразі процес роботи над важливими складовими розділу “Особливості розгляду окремих категорій справ у господарському судочинстві” активно та плідно продовжується. Головне, чого мають досягти судді господарської юрисдикції з усіх трьох судових інстанцій, які залучаються до підготовки курсів, це вкласти в них знання, які знадобляться майбутнім суддям, та передати їм свій власний професійний суддівський досвід. Подальша робота над удосконаленням матеріалів і методик викладання стане запорукою створення  корисних і цікавих курсів для майбутніх суддів.

У ході засідання розробники  у двох групах обговорили  пропозиції щодо практичних матеріалів, яким має бути наповнений зміст курсів. Питання щодо організації та форм проведення занять із кандидатами на посаду судді викликали корисний обмін думками учасників засідань.

Відбулася конструктивна дискусія щодо форм та особливостей процесу підготовки кандидатів на посаду судді з числа досвідчених помічників суддів (викладення теоретичного матеріалу, перегляд відео та його обговорення, виконання практичних вправ, тестові запитання), які можуть забезпечити досягнення цілей спеціальної підготовки.

За наслідками обговорення було досягнуто консенсусу щодо схвалення структур курсів для кандидатів на посаду судді: “Особливості розгляду справ про банкрутство” та “Особливості розгляду справ про укладення, зміну, розірвання договорів, визнання правочинів (господарських договорів) недійсними”.

У підсумку судді розподілили  між розробниками груп завдання для доопрацювання матеріалів зазначених курсів і визначили плани–графіки подальшої роботи на найближчий період.

9 червня 2017 року в Національній школі суддів України відбудеться засідання групи розробників курсів для проведення занять із кандидатами на посаду судді щодо вирішення господарськими судами спорів про право власності та інші речові права.